Gebruikershandleiding voor een behandeling met IASTM

hands of massage therapist and lying girl

Gebruikershandleiding voor een behandeling met IASTM

Het gebruik van een IASTM (Instrument-Assisted Soft Tissue Mobilization) bar vereist enige kennis en techniek om effectief en veilig te zijn. Hier zijn algemene stappen voor het gebruik van een IASTM-bar:

 • Bereid je voor: Zorg voor een rustige en comfortabele omgeving. Je kunt huidolie of lotion gebruiken om de huid van het te behandelen gebied glad te maken.
 • Positionering: Plaats jezelf en de persoon die behandeld wordt (of jezelf als je zelfbehandeling doet) in een comfortabele positie. Zorg ervoor dat het te behandelen gebied toegankelijk is.
 • Verwarm de spieren: Het kan nuttig zijn om het te behandelen gebied licht op te warmen. Dit kan worden gedaan door een warmtepakking of warme douche.
 • Identificeer het doelgebied: Beoordeel het gebied waar je problemen ervaart, zoals spierspanning, triggerpoints of fasciale beperkingen.
 • Gebruik van de IASTM-bar: Houd de IASTM-bar stevig vast met een ontspannen grip. Plaats het platte oppervlak van de bar tegen de huid van het doelgebied.
 • Bewegingstechniek: Gebruik zachte, vloeiende bewegingen met de IASTM-bar over het te behandelen gebied. Dit kan zijn in de richting van de spiervezels, dwars erop of volgens een specifieke techniek, afhankelijk van het doel.
 • Let op feedback: Let goed op de reactie van de huid en de persoon die behandeld wordt. Je moet stevige druk uitoefenen, maar vermijd overmatige kracht om huidbeschadiging te voorkomen. De persoon kan een lichte tinteling voelen, maar het mag geen pijn doen.
 • Herhaal: Herhaal de bewegingen over het doelgebied, waarbij je de behandelingstijd langzaam opvoert. Begin met korte sessies en verleng deze naarmate je comfortabeler wordt met de techniek.
 • Afronden: Na de behandeling kun je de huid schoonmaken en eventueel een kalmerende lotion aanbrengen. Drink voldoende water om het lichaam te hydrateren na de behandeling.
 • Zorg voor nazorg: Het is normaal om na de behandeling enige gevoeligheid of roodheid van de huid te ervaren. Dit zou binnen een dag moeten afnemen. Als er ernstige pijn, zwelling of andere ongewone reacties optreden, raadpleeg dan een zorgverlener.
 • Onderhoud van je GotSha-tool: Reinig je GotSha-schraper na elk gebruik met warm water en milde zeep. Droog het grondig af voordat je het opbergt. Na verloop van tijd zal de tool minder mooi worden doordat messing en koper oxideren als het in aanmerking komt met lucht, de huid en/of water. Indien je hem weer mooi wilt polijsten kan je daarvoor onze onderhoudstools gebruiken. De tool zal daarmee zijn glans weer terug krijgen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het gebruik van een IASTM-bar enige vaardigheid en kennis vereist. Als je niet bekend bent met deze techniek, is het raadzaam om een getrainde fysiotherapeut of therapeut te raadplegen die je kan begeleiden en de juiste technieken kan leren. Vermijd ook het gebruik van een IASTM-bar op open wonden, ontstoken huid of bij bepaalde medische aandoeningen zonder medisch advies.