Behandeling van koorts volgens de TCM

a sick girl wiping her nose with tissue

Behandeling van koorts volgens de TCM

In de vorige blog in de reeks over Gua Sha heb je kunnen lezen bij welke klachten Gua Sha zou kunnen helpen. In deze blog gaan we specifiek in op de klacht koorts. We bespreken hierbij de volgende onderwerpen:

 • Hoe de TCM koorts beschouwd
 • Welke gebieden je zou kunnen behandelen met Gua Sha bij koorts
 • Welke acupressuurpunten je zou kunnen behandelen met Gua Sha bij koorts

Indien klachten serieus zijn (aanhoudend en/of ernstig) dan dien je uiteraard altijd naar een huisarts te gaan. Gua Sha dient niet als vervanging voor een medische behandeling.

Hoe beschouwt de TCM de klacht koorts

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt koorts beschouwd als een symptoom van een verstoorde balans in het lichaam. Koorts is geen op zichzelf staande aandoening volgens de TCM, maar eerder een teken dat het lichaam betrokken is bij een strijd tegen een pathogene factor, zoals een infectie, wind, hitte, koude of damp. Hier zijn enkele veelvoorkomende manieren waarop koorts wordt gezien in de TCM:

 • Wind-hitte patroon: Koorts veroorzaakt door een invasie van wind en hitte wordt beschouwd als een veelvoorkomend patroon in de TCM. Het gaat vaak gepaard met symptomen zoals een zere keel, hoofdpijn, roodheid van de ogen en een snelle pols.
 • Wind-koude patroon: Koorts kan ook worden veroorzaakt door wind en koude die het lichaam binnendringen. Dit gaat vaak gepaard met symptomen zoals een verstopte neus, rillingen, koude rillingen en een bleke tong.
 • Damp-hitte patroon: In sommige gevallen kan koorts het gevolg zijn van de ophoping van damp en hitte in het lichaam. Symptomen kunnen onder meer een zwaar gevoel in het lichaam, een slechte eetlust en plakkerig slijm zijn.
 • Interne hitte patroon: Koorts kan ook optreden als gevolg van interne hitte in het lichaam, zoals hitte in de lever of hitte in de longen. Dit kan gepaard gaan met symptomen zoals roodheid van het gezicht, dorst en prikkelbaarheid.

Het is belangrijk om goed uit te rusten en voldoende water te drinken bij koorts.

Het is belangrijk op te merken dat koorts op zichzelf niet altijd schadelijk is; het is vaak een natuurlijke reactie van het lichaam om infecties te bestrijden. In sommige gevallen kan koorts echter ernstig zijn en medisch toezicht vereisen. Als je koorts hebt die lang aanhoudt, ernstig is of gepaard gaat met verontrustende symptomen, is het raadzaam om medische hulp te zoeken.

Te behandelen gebieden met Gua Sha bij Koorts

Gua Sha wordt vaak gebruikt om symptomen van koorts te verminderen en het lichaam te helpen de balans te herstellen volgens de principes van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Bij het schrapen met Gua Sha om koorts te verminderen, is het belangrijk om specifieke gebieden te behandelen om de circulatie te verbeteren en hitte uit het lichaam te halen. Hier zijn enkele belangrijke gebieden die je kunt schrapen:

 • Nek: Begin met zachtjes schrapen over de nek en het gebied aan de basis van de schedel. Dit kan helpen bij het ontspannen van de nekspieren en het bevorderen van de doorstroming van Qi (energie) en bloed.
 • Bovenrug: Schraap voorzichtig over de bovenrug, vooral tussen de schouderbladen. Dit kan helpen om hitte uit het lichaam te halen en de circulatie te verbeteren.
 • Schouders: Het schrapen van de schouders kan helpen bij het ontspannen van gespannen spieren en het verminderen van hitte die zich in dit gebied kan ophopen.
 • Voorhoofd: Je kunt zachtjes schrapen over het voorhoofd om te helpen bij het verminderen van hitte en het verlichten van hoofdpijn die vaak gepaard gaat met koorts.
 • Rug van de handen en voeten: Het schrapen van de rug van de handen en voeten kan helpen bij het afvoeren van hitte uit het lichaam. Deze gebieden hebben veel acupressuurpunten die kunnen worden gestimuleerd om de algemene circulatie te verbeteren.

Te behandelen acupressuurpunten met Gua Sha bij Koorts

De acupressuurpunten die je kan behandelen met Gua Sha bij Koorts zijn:

 • Dazhui (大椎, DU-14): Dit punt bevindt zich aan de bovenkant van de rug, tussen de schouderbladen. Het staat bekend om zijn vermogen om hitte te klaren en kan worden gestimuleerd om koorts te verminderen. Gebruik de Vingerhoedmethode.
 • Dazhu (大柱, BL-11): Dit punt bevindt zich aan de bovenkant van de rug, net boven de schouderbladen. Het kan helpen bij het verminderen van hitte en het reguleren van de lichaamstemperatuur. Gebruik de strookmethode.
 • Feishu (肺俞, BL-13): Dit punt bevindt zich aan de bovenkant van de rug, recht boven de longen. Stimulatie van Feishu kan helpen bij het versterken van de longfunctie en het verlichten van koorts. Gebruik de strookmethode.
 • Quchi (曲池, LI-11): Dit punt bevindt zich aan de buitenkant van de elleboog, in de groeve aan de achterkant van de arm. Het staat bekend om zijn vermogen om hitte te klaren en kan worden gestimuleerd om koorts te verminderen. Gebruik de hoekmethode.