Behandeling van hoest volgens de TCM

selective focus photo of coughing man s hand

Behandeling van hoest volgens de TCM

In de vorige blog in de reeks over Gua Sha heb je kunnen lezen bij welke klachten Gua Sha zou kunnen helpen. In deze blog gaan we specifiek in op de klacht vermoeidheid. We bespreken hierbij de volgende onderwerpen:

 • Hoe de TCM hoest beschouwd
 • Welke gebieden je zou kunnen behandelen met Gua Sha bij hoest
 • Welke acupressuurpunten je zou kunnen behandelen met Gua Sha bij hoest

Indien klachten serieus zijn (aanhoudend en/of ernstig) dan dien je uiteraard altijd naar een huisarts te gaan. Gua Sha dient niet als vervanging voor een medische behandeling.

Hoe beschouwt de TCM de klacht hoest

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt hoest beschouwd als een symptoom van een verstoorde balans in het lichaam. Hoest wordt vaak geassocieerd met verschillende oorzaken en patronen, en TCM-beoefenaars proberen de onderliggende oorzaak te identificeren om de behandeling op maat te maken. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken en patronen van hoest in de TCM:

 • Wind-koude patroon: Dit patroon wordt vaak geassocieerd met hoest veroorzaakt door een invasie van wind en koude in het lichaam. Het gaat vaak gepaard met symptomen zoals een verstopte neus, een loopneus, een zere keel en wit slijm.
 • Wind-hitte patroon: Hoest veroorzaakt door wind-hitte wordt geassocieerd met symptomen zoals een zere keel, koorts, geel of groen slijm en een droge hoest.
 • Longhitte patroon: Dit patroon wordt gekenmerkt door hitte in de longen en kan hoesten met geel slijm, dorst, een rode tong en een snelle pols veroorzaken.
 • Droogte patroon: Hoest als gevolg van droogte in de longen kan leiden tot een droge, pijnlijke keel en weinig slijm.
 • Slijm-damp patroon: Dit patroon wordt geassocieerd met de ophoping van slijm en damp in de longen, wat kan leiden tot een productieve hoest met overvloedig slijm.
 • Long-yin leegte patroon: Langdurige hoest kan leiden tot uitputting van het yin-aspect van de longen, wat resulteert in een droge hoest, warmtegevoelens en nachtelijk zweten.

Over het algemeen kan je zeggen dat een acute hoest vaak wordt veroorzaakt door externe pathogene factoren. Een chronische hoest wordt veroorzaakt door interne pathogene factoren. Een acute hoest kan overgaan in een chronische hoest wanneer je deze niet behandeld en hij lang voortduurt. Gua Sha kan helpen om hoest te verminderen. Wanneer de Sha duidelijk aanwezig is, dan zou je elke drie dagen kunnen schrapen. Als het niet zo duidelijk aanwezig is kan je het elke dag doen. Meestal verminderen de symptomen bij een acute hoest binnen een week van schrapen.

Te behandelen gebieden met Gua Sha bij Hoest

Bij het gebruik van Gua Sha om hoest te behandelen volgens de principes van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM), kun je specifieke gebieden schrapen om de symptomen te verlichten en de balans in het lichaam te herstellen. Hoest kan verschillende oorzaken hebben in de TCM, zoals wind-koude, wind-hitte of slijm-damp patronen. Hier zijn enkele algemene gebieden die je kunt schrapen:

 • Bovenrug: Schrapen over de bovenrug, vooral tussen de schouderbladen, kan helpen bij het verwarmen en ontspannen van het longgebied. Begin in het midden van de rug en beweeg naar buiten en naar beneden.
 • Nek en schouders: Het schrapen van de nek- en schoudergebieden kan helpen bij het verlichten van spanning en stijfheid die vaak gepaard gaat met hoesten. Begin aan de basis van de nek en beweeg naar beneden langs de nek en de bovenkant van de schouders.
 • Borst: Voorzichtig schrapen over de borst kan helpen bij het losmaken van slijm en het bevorderen van de ademhaling. Begin net onder het sleutelbeen en beweeg naar buiten en naar beneden richting de schouders.
 • Longgebied: Het schrapen van het longgebied, dat zich aan de voorkant van de borst bevindt, kan helpen bij het bevorderen van een vrije ademhaling en het verminderen van hoest. Gebruik lichte druk en werk geleidelijk omhoog vanaf de onderkant van de borst naar de sleutelbeenderen.

Te behandelen acupressuurpunten met Gua Sha bij Hoest

De acupressuurpunten die je kan behandelen met Gua Sha bij Hoest zijn:

 • Dazhui (大椎, DU-14): Dit punt bevindt zich aan de bovenkant van de rug, tussen de schouderbladen. Het kan worden gestimuleerd om koorts, rillingen en een zwaar gevoel op de borst te verlichten, wat soms gepaard gaat met hoesten. Gebruik de vingerhoedmethode.
 • Dazhu (大柱, BL-11): Dit punt bevindt zich aan de bovenkant van de rug, net boven de schouderbladen. Het kan helpen bij het verminderen van hitte en het reguleren van de lichaamstemperatuur. Gebruik de strookmethode.
 • Feishu (肺俞, BL-13): Dit punt bevindt zich aan de bovenkant van de rug, recht boven de longen. Stimulatie van Feishu kan helpen bij het versterken van de longfunctie en het verlichten van hoest. Gebruik de strookmethode.
 • Yunmen (云门, LU-2): Dit punt bevindt zich op de bovenkant van de borstkas, net boven de eerste rib. Het kan worden gestimuleerd om hoest en borstcongestie te verlichten. Gebruik de vingerhoedmethode.
 • Zhongfu (中府, LU-1): Dit punt bevindt zich aan de voorkant van de borst, net boven het borstbeen. Stimulatie van Zhongfu kan helpen bij het openen van de borst en het verminderen van hoest. Gebruik de vingerhoedmethode.
 • Chize (尺泽, LU-5): Dit punt bevindt zich aan de binnenkant van de onderarm, ongeveer twee dwarsvingers boven de pols. Het kan helpen bij het verminderen van hoest en het bevorderen van de doorstroming van long-Qi. Gebruik de strookmethode.
 • Lieque (列缺, LU-7): Dit punt bevindt zich aan de handpalmzijde van de pols, aan de duimzijde van de pees. Het kan worden gestimuleerd om hoest en symptomen zoals een verstopte neus te verlichten. Gebruik de strookmethode.