Behandeling van tinnitus volgens de TCM

close up photo of screaming man with a full beard covering his ears and closing his eyes

Behandeling van tinnitus volgens de TCM

In de vorige blog in de reeks over Gua Sha heb je kunnen lezen bij welke klachten Gua Sha zou kunnen helpen. In deze blog gaan we specifiek in op de klacht tinnitus. We bespreken hierbij de volgende onderwerpen:

 • Hoe de TCM tinnitus beschouwd
 • Welke gebieden je zou kunnen behandelen met Gua Sha bij tinnitus
 • Welke acupressuurpunten je zou kunnen behandelen met Gua Sha bij tinnitus

Indien klachten serieus zijn (aanhoudend en/of ernstig) dan dien je uiteraard altijd naar een huisarts te gaan. Gua Sha dient niet als vervanging voor een medische behandeling.

Hoe beschouwt de TCM de klacht tinnitus

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt tinnitus beschouwd als een symptoom dat kan optreden als gevolg van verschillende onderliggende oorzaken. Tinnitus wordt vaak beschreven als het horen van geluiden in de oren, zoals rinkelen, suizen, fluiten of brommen, zonder een externe geluidsbron.

Een zwakte van de nierenergie die leidt tot onvoldoende merg is een belangrijk concept in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) en kan ook een oorzaak zijn van tinnitus. In de TCM wordt het “niermerg” (Shenjing) beschouwd als een kostbare substantie die wordt bewaard door de nieren en essentieel is voor de gezondheid van het zenuwstelsel en de gehoororganen, waaronder de oren.

Wanneer de nierenergie verzwakt is, kan het niet voldoende Qi (energie) en bloed leveren aan het gehoororgaan, wat kan leiden tot tinnitus en gehoorproblemen. Dit kan gepaard gaan met symptomen van zwakte in andere delen van het lichaam, zoals de rug, knieën en botten, omdat de nieren worden beschouwd als de bron van de lichaamsenergie en vitaliteit.

De behandeling van tinnitus als gevolg van een zwakte van nierenergie en onvoldoende merg richt zich op het versterken van de nierenergie en het bevorderen van de circulatie van Qi en bloed naar het gehoororgaan. Dit kan worden bereikt met behulp van TCM-therapieën zoals acupunctuur, kruidenremedies, dieet- en levensstijlaanpassingen, en specifieke acupressuurpunten die gericht zijn op de niermeridianen.

Te behandelen gebieden met Gua Sha bij tinnitus

m tinnitus geassocieerd met een zwakte van de nierenergie en onvoldoende merg te behandelen met Gua Sha, kun je overwegen om specifieke gebieden op het lichaam te schrapen om de energiecirculatie te bevorderen en de nierenergie te versterken. Hier zijn enkele gebieden die je kunt overwegen:

 • Onderste rug: De onderrug is geassocieerd met de nieren in de traditionele Chinese geneeskunde. Door zachtjes over de onderrug te schrapen, kun je de nierenergie stimuleren. Begin bij de basis van de wervelkolom en schraap in opwaartse richting.
 • Onderrugzijde: Schraap ook langs de zijkanten van de onderrug, vanaf de heupen tot aan de ribben, om de niermeridianen te stimuleren.
 • Binnenkant van de benen: Schraap langs de binnenkant van de dijen, vanaf de knieën tot aan de lies. Dit kan helpen om de nierenergie te versterken.
 • Voeten: Schraap de voetzolen, met bijzondere aandacht voor het gebied onder de ballen van de voeten, dat geassocieerd wordt met de nieren in de reflexologie.
 • Het gebied direct onder het sleutelbeen: Dit punt staat bekend als “Shen Que” (CV-8) en bevindt zich in het midden van het lichaam, net onder het borstbeen. Het wordt geassocieerd met de nieren en kan worden geschraapt om de nierenergie te versterken.

Te behandelen acupressuurpunten met Gua Sha bij tinnitus

De acupressuurpunten die je kan behandelen met Gua Sha bij tinnitus zijn:

 • Ermen (耳门, SJ-21): Dit punt bevindt zich net achter het oor, in het kleine holte tussen de tragus en het mastoïdproces (het benige deel achter het oor). Het is direct gerelateerd aan gehoorproblemen en kan nuttig zijn bij tinnitus. Gebruik de enkele hoek schraap methode van binnen naar buiten toe in de richting van de spieren.
 • Tinggong (听宫, SI-19): Dit punt bevindt zich vlak voor het oor, in het kleine holte tussen het kaakgewricht en de tragus van het oor. Het kan helpen bij gehoorproblemen en oorsuizen. Gebruik de enkele hoek schraap methode van binnen naar buiten toe in de richting van de spieren.
 • Tinghui (听会, GB-2): Dit punt bevindt zich net boven en achter het oor, in het kleine holte achter het kaakgewricht. Stimulatie van dit punt kan helpen bij gehoorproblemen, waaronder tinnitus. Gebruik de enkele hoek schraap methode van binnen naar buiten toe in de richting van de spieren.
 • Sanyinjiao (三阴交, SP-6): Dit punt bevindt zich aan de binnenkant van het onderbeen, ongeveer vier vingerbreedtes boven de enkelknobbel. Het is bekend om zijn vermogen om de algemene balans van energie in het lichaam te herstellen en kan nuttig zijn bij tinnitus geassocieerd met energetische onbalans. Gebruik de strook methode.
 • Taixi (太溪, KD-3): Dit punt bevindt zich aan de binnenkant van de enkel, net achter de knobbel van het scheenbeen. Het kan worden gestimuleerd om de nierenergie te versterken en kan nuttig zijn bij tinnitus geassocieerd met nierzwakte. Gebruik de hoek van de schraper om dit punt 30 keer heftig te schrapen totdat er Sha verschijnt.
 • Ganshu (肝俞, BL-18): Dit punt bevindt zich op de bovenrug, aan beide zijden van de wervelkolom, ter hoogte van de negende thoracale wervel. Het kan helpen bij het kalmeren van de leverenergie en kan nuttig zijn bij tinnitus geassocieerd met leverdisbalans. Gebruik de strookmethode.
 • Shenshu (肾俞, BL-23): Dit punt bevindt zich op de onderrug, aan beide zijden van de wervelkolom, ter hoogte van de tweede lumbale wervel. Het staat in verband met de nieren en kan helpen bij het versterken van de nierenergie en het aanpakken van tinnitus veroorzaakt door nierzwakte. Gebruik de strookmethode.