Behandeling van slapeloosheid volgens de TCM

photograph of a woman touching her face

Behandeling van slapeloosheid volgens de TCM

In de vorige blog in de reeks over Gua Sha heb je kunnen lezen bij welke klachten Gua Sha zou kunnen helpen. In deze blog gaan we specifiek in op de klacht slapeloosheid. We bespreken hierbij de volgende onderwerpen:

 • Hoe de TCM slapeloosheid beschouwd
 • Welke gebieden je zou kunnen behandelen met Gua Sha voor slapeloosheid
 • Welke acupressuurpunten je zou kunnen behandelen met Gua Sha voor slapeloosheid

Indien klachten serieus zijn (aanhoudend en/of ernstig) dan dien je uiteraard altijd naar een huisarts te gaan. Gua Sha dient niet als vervanging voor een medische behandeling.

Hoe beschouwt de TCM de klacht slapeloosheid

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) kan slapeloosheid worden veroorzaakt door een verstoring in de balans van de vitale energieën van het lichaam, met name de Yin en Yang-energieën. Er zijn verschillende factoren en syndromen die tot slapeloosheid kunnen leiden volgens TCM:

 • Yin-deficiëntie: Als er een tekort is aan Yin-energie in het lichaam, kan dit leiden tot interne warmte en rusteloosheid. Dit kan leiden tot moeite met inslapen of frequent wakker worden tijdens de nacht.
 • Yang-deficiëntie: Yang-energie is verantwoordelijk voor het activeren en verwarmen van het lichaam. Als er een tekort is aan Yang, kan het lichaam koud aanvoelen en kan het moeilijk zijn om warm te blijven, vooral in bed. Dit kan leiden tot problemen met inslapen.
 • Qi-stagnatie: Wanneer de vitale energie (Qi) niet vrij door het lichaam kan stromen vanwege stress, spanning of emotionele problemen, kan dit leiden tot slapeloosheid en rusteloosheid.
 • Lever-Qi stagnatie: In TCM wordt de lever geassocieerd met emoties en stress. Als de leverenergie stagneert, kunnen emotionele spanningen toenemen en leiden tot slapeloosheid.
 • Bloeddeficiëntie: Bloed is belangrijk voor rust en voeding. Een tekort aan bloed kan leiden tot rusteloosheid en moeilijk in slaap vallen.
 • Hartvuur: Overmatige hitte in het hart kan leiden tot rusteloosheid en moeite met inslapen.
 • Maag- en miltproblemen: Problemen met de spijsvertering, zoals maagklachten of een zwakke milt, kunnen leiden tot ongemak en slapeloosheid.
 • De zeven emoties: boosheid, angst, haat, verlangen, verdriet en ongerustheid. Wanneer deze emoties te heftig aanwezig zijn kunnen ze leiden tot een Hart-Nier disbalans. de zevende emotie, depressie leidt tot een pathogene Hitte van de Lever.
 • Externe factoren: Externe invloeden zoals te veel lawaai, licht, kou of hitte kunnen ook slapeloosheid veroorzaken.

Iemand die hier een beetje last van heeft zal moeite hebben met in slaap komen en het gemakkelijk vinden om wakker te worden. Maar iemand die echt leidt aan slapeloosheid heeft echt moeite met slapen. Dit gaat vaak gekoppeld met klachten zoals: hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen en vergeetachtigheid. Wanneer deze persoon eenmaal in slaap valt zal hij veel actieve dromen hebben waardoor hij/zij alsnog niet goed uitrust.

Simpele tips zoals een dagelijkse routine zijn de beste remedie tegen slapeloosheid.

TCM-diagnose en behandeling richten zich op het identificeren van het specifieke syndroom of de oorzaak van slapeloosheid bij een individu. Afhankelijk van de diagnose kan de behandeling bestaan uit acupunctuur, Chinese kruidengeneeskunde, dieet- en levensstijlaanpassingen, en Gua Sha-technieken om de energiebalans te herstellen en slapeloosheid te verlichten. Het is raadzaam om een ervaren TCM-beoefenaar te raadplegen voor een persoonlijke evaluatie en behandeling.

Te behandelen gebieden met Gua Sha bij slapeloosheid

Bij slapeloosheid kunnen Gua Sha-technieken op specifieke gebieden van het lichaam worden toegepast om ontspanning te bevorderen, de energiestroom te verbeteren en mogelijk te helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust. Hier zijn enkele gebieden die je kunt behandelen met Gua Sha bij slapeloosheid:

 • Nek en schouders: Het masseren en schrapen van de nek- en schoudergebieden kan helpen om spanning en stress te verminderen, wat vaak bijdraagt aan slapeloosheid.
 • Rug: Het schrapen van de rug kan helpen bij het ontspannen van de spieren en het verbeteren van de energiestroom langs de meridianen die door de rug lopen.
 • Benen en voeten: Gua Sha op de benen en voeten kan helpen bij het ontspannen van de spieren en het bevorderen van een gevoel van algehele ontspanning. Met name de voetzool kan ontspannend werken voor het slapen gaan.
 • Hoofd en gezicht: Voor ontspanning en stressvermindering kun je Gua Sha voorzichtig toepassen op het hoofd en het gezicht. Zorg ervoor dat je een zachtere techniek gebruikt in deze gevoelige gebieden. Voor het hoofd kan je ook een gua sha kam gebruiken. Het hoofd kan je het beste behandelen in de ochtend, wanneer je net wakker wordt.
 • Hartmeridiaan: De Hartmeridiaan, die langs de binnenkant van de armen loopt, wordt geassocieerd met emotionele balans. Het schrapen van dit gebied kan helpen bij het kalmeren van de geest.
 • Levermeridiaan: De Levermeridiaan loopt langs de binnenkant van de benen en wordt geassocieerd met stress en spanning. Het schrapen van dit gebied kan helpen bij het ontspannen van de spieren en het bevorderen van een gevoel van kalmte.
 • Driewarmer-meridiaan: De Driewarmer-meridiaan loopt langs de buitenkant van de armen en wordt geassocieerd met energiestroom in het bovenlichaam. Het schrapen van dit gebied kan helpen bij het reguleren van de energie.

Te behandelen acupressuurpunten met Gua Sha bij slapeloosheid

Hier zijn enkele acupressuurpunten die met Gua Sha kunnen worden behandeld om slapeloosheid te verlichten:

 1. Shenting (GV-24): Dit punt bevindt zich op het voorhoofd, in het midden van de haargrens. Het masseren of schrapen van dit punt kan helpen bij het kalmeren van de geest en het bevorderen van ontspanning. Schraap vanaf Shenting punt naar Touwei punt aan beide kanten van het hoofd. Doe dit voorzichtig en niet te hard. Je kan hiervoor een Gua Sha Kam gebruiken. Herhaal dit 10 tot 20 keer. De voorkeur hiervoor is de ochtend. Nadat je dit hebt gedaan kan je het Shenting punt kneden met de punt van de Gua Sha schraper.
 2. Yintang (GV-29): Yintang bevindt zich tussen de wenkbrauwen, in het midden van het voorhoofd. Het staat bekend als het “derde oog” en kan helpen bij het verminderen van mentale spanning en het bevorderen van slaap. Je kan dit punt kneden met de punt van een Gua Sha Schraper.
 3. Touwei (ST-8): Dit punt bevindt zich aan de zijkanten van het voorhoofd, in de buurt van de slapen. Het masseren of schrapen van deze punten kan helpen bij het verlichten van hoofdpijn en stress, wat kan bijdragen aan slapeloosheid. Nadat je vanaf het Shenting punt naar dit punt hebt geschraapt met een Gua Sha Schraper of een Gua Sha Kam kan je dit punt kneden met de punt van de tool.
 4. Taiyang (EX-HN5): Deze punten bevinden zich aan de zijkant van het hoofd, net boven en voorbij de oren. Het masseren of schrapen van deze punten kan helpen bij het ontspannen van de hoofd- en nekspieren. Schraap vanaf het Taiyang punt naar de processus mastoideus (het uitstekend bot achter het oor) en vervolgens door naar het Fengchi punt. Je doet dit voor beide zijdes 10 tot 20 keer. Je kan in plaats van een Gua Sha schraper ook een Gua Sha kam gebruiken.
 5. Fengchi (GB-20): Fengchi-punten bevinden zich aan de basis van de schedel, aan weerszijden van de nek. Ze kunnen helpen bij het verlichten van spanning in de nek en het bevorderen van ontspanning. Wanneer je vanaf Taiyang naar dit punt hebt geschraapt kan je vervolgens met de hoek van een Gua Sha schraper dit punt kneden.
 6. Xinshu (BL-15): Xinshu bevindt zich aan de bovenrug, tussen de schouderbladen en de wervelkolom. Het stimuleren van dit punt kan helpen bij het kalmeren van de geest en het verminderen van stress. Gebruik de strookmethode om vanaf het Xinshu punt naar het Pishu punt te schrapen.
 7. Pishu (BL-20): Pishu bevindt zich ook aan de bovenrug, iets lager dan Xinshu en iets meer naar de zijkanten van de wervelkolom. Het masseren of schrapen van dit punt kan helpen bij het verlichten van spanning en stress die de slaap kunnen verstoren.

Als je ernstige of aanhoudende slapeloosheid ervaart, raadpleeg dan een gekwalificeerde acupuncturist of Gua Sha-beoefenaar voor professioneel advies en behandeling.