Behandeling van een gezwollen keel volgens de TCM

mother giving her daughter medical treatment for flu before bedtime

Behandeling van een gezwollen keel volgens de TCM

In de vorige blog in de reeks over Gua Sha heb je kunnen lezen bij welke klachten Gua Sha zou kunnen helpen. In deze blog gaan we specifiek in op de klacht een gezwollen keel. We bespreken hierbij de volgende onderwerpen:

 • Hoe de TCM een gezwollen keel beschouwd
 • Welke gebieden je zou kunnen behandelen met Gua Sha bij een gezwollen keel
 • Welke acupressuurpunten je zou kunnen behandelen met Gua Sha bij een gezwollen keel

Indien klachten serieus zijn (aanhoudend en/of ernstig) dan dien je uiteraard altijd naar een huisarts te gaan. Gua Sha dient niet als vervanging voor een medische behandeling.

Hoe beschouwt de TCM de klacht, een gezwollen keel

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt een pijnlijk gezwollen keel vaak beschouwd als een symptoom van een onbalans in het lichaam. Het kan worden geassocieerd met verschillende TCM-patronen, afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de bijbehorende symptomen. Enkele veelvoorkomende TCM-patronen die een pijnlijk gezwollen keel kunnen veroorzaken, zijn onder meer:

 • Wind-hitte patroon: Dit patroon wordt vaak geassocieerd met symptomen zoals een pijnlijke keel, koorts, roodheid van de keel, hoofdpijn en mogelijk gevoelens van ongemak of irritatie in het lichaam. Het kan worden veroorzaakt door de invasie van externe wind en hitte.
 • Hitte-toxine patroon: Dit patroon kan optreden wanneer hitte-toxines het lichaam binnendringen en zich ophopen in de keel. Het gaat vaak gepaard met symptomen zoals een zeer pijnlijke en rode keel, moeite met slikken en soms gezwollen lymfeklieren in de hals.
 • Damp-hitte patroon: Dit patroon wordt geassocieerd met symptomen zoals een pijnlijke keel met een plakkerig of geelachtig slijm, een zwaar gevoel in het lichaam, dorst en een algemeen gevoel van malaise. Het kan optreden wanneer damp en hitte in het lichaam ophopen.

Te behandelen gebieden met Gua Sha bij een pijnlijk, gezwollen keel

Bij het gebruik van Gua Sha om een pijnlijke, gezwollen keel te behandelen, richt je je op specifieke gebieden die kunnen helpen de symptomen te verlichten en de circulatie te verbeteren. Hier zijn enkele belangrijke gebieden die je kunt schrapen:

 • Keelgebied: Begin met zachtjes schrapen over het gebied van de keel. Dit moet heel voorzichtig en oppervlakkig gebeuren, aangezien het keelgebied erg gevoelig is. Zorg ervoor dat je geen overmatige druk uitoefent. Het schrapen van dit gebied kan helpen om blokkades te verwijderen en de doorstroming van Qi (energie) en bloed te bevorderen.
 • Nek: Schraap voorzichtig over de zijkanten en achterkant van de nek. Dit kan helpen bij het ontspannen van de nekspieren en het bevorderen van de circulatie in het gebied.
 • Schouders: Het schrapen van de schouders kan helpen bij het ontspannen van gespannen spieren en kan de algemene circulatie verbeteren.
 • Bovenrug: Schraap over de bovenrug, met speciale aandacht voor het gebied tussen de schouderbladen. Dit kan helpen om spanning en congestie in dit gebied te verminderen.

Te behandelen acupressuurpunten met Gua Sha bij een pijnlijk, gezwollen keel

Bij het behandelen van een pijnlijke, gezwollen keel met Gua Sha volgens de principes van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM), kun je specifieke acupressuurpunten stimuleren om de symptomen te verlichten en de circulatie te verbeteren. Hier zijn enkele belangrijke acupressuurpunten die je kunt behandelen bij een pijnlijke, gezwollen keel:

 • Fengchi (风池, GB-20): Dit punt bevindt zich aan beide zijden van de nek, net onder de schedelrand. Stimulatie van Fengchi kan helpen bij het verlichten van keelpijn en hoofdpijn, vooral als deze symptomen gepaard gaan. Gebruik de vingerhoekmethode.
 • Dazhui (大椎, DU-14): Dit punt bevindt zich aan de bovenkant van de rug, tussen de schouderbladen. Het kan worden gestimuleerd om keelpijn te verlichten en kan helpen bij het verminderen van hitte en ontsteking. Gebruik de strookmethode.
 • Fengmen (风门, BL-12): Dit punt bevindt zich op de bovenrug, tussen de schouderbladen. Stimulatie van Fengmen kan helpen bij het verlichten van keelpijn en het reguleren van de luchtwegen. Gebruik de strookmethode.
 • Feishu (肺俞, BL-13): Dit punt bevindt zich aan de bovenkant van de rug, recht boven de longen. Het staat bekend om zijn vermogen om de longfunctie te versterken en kan worden gestimuleerd om keelpijn te verlichten. Gebruik de strookmethode.

In de laatste blog in deze reeks lees je hoe je de gebieden precies moet schrapen. Hier gebruik je een vaste techniek voor die voor vrijwel alle gebieden en acupunctuurpunten geldt. Om te voorkomen dat we deze techniek bij elk kwaaltje moeten uitleggen zullen we dit in de laatste blog uit deze reeks doen. Hier bespreken we ook direct de contra-indicaties voor het toepassen van Gua Sha.