Behandeling van constipatie volgens de TCM

woman suffering from a stomach pain

Behandeling van constipatie volgens de TCM

In de vorige blog in de reeks over Gua Sha heb je kunnen lezen bij welke klachten Gua Sha zou kunnen helpen. In deze blog gaan we specifiek in op de klacht constipatie. We bespreken hierbij de volgende onderwerpen:

 • Hoe de TCM constipatie beschouwd
 • Welke gebieden je zou kunnen behandelen met Gua Sha voor constipatie
 • Welke acupressuurpunten je zou kunnen behandelen met Gua Sha voor constipatie

Indien klachten serieus zijn (aanhoudend en/of ernstig) dan dien je uiteraard altijd naar een huisarts te gaan. Gua Sha dient niet als vervanging voor een medische behandeling.

Hoe beschouwt de TCM de klacht constipatie

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt constipatie vaak beschreven als een verstoring van de spijsverteringsfunctie waarbij de ontlasting moeilijk en onregelmatig is. TCM legt de nadruk op de balans van energieën in het lichaam, met name Qi (levensenergie) en bloed, evenals de harmonieuze samenwerking van organen zoals de Milt en de Dikke Darm. Constipatie wordt meestal gezien als een teken van disbalans in deze energieën en organen.

Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van constipatie volgens TCM:

 1. Verstoring van de Milt-functie: In TCM speelt de Milt een cruciale rol bij de spijsvertering en het transport van voedsel. Een zwakke Milt kan leiden tot verminderde voedselverwerking en ontlastingsproblemen.
 2. Droogte en tekort aan lichaamsvloeistoffen: Volgens TCM kan een gebrek aan lichaamsvloeistoffen, zoals lichaamsvocht en slijm, leiden tot droogte in de Dikke Darm en de ontlasting harder maken, wat constipatie veroorzaakt.
 3. Hitte in de Dikke Darm: Hitte in de Dikke Darm kan leiden tot uitdroging van ontlasting en moeilijke stoelgang.
 4. Lever Qi-stagnatie: Emotionele stress en spanning kunnen leiden tot Lever Qi-stagnatie, wat de functie van de Dikke Darm kan beïnvloeden en constipatie kan veroorzaken.
 5. Onbalans tussen Yin en Yang: Een algemene onbalans tussen Yin (koel, vochtig) en Yang (warm, droog) in het lichaam kan de spijsvertering beïnvloeden en constipatie veroorzaken.

De behandeling van constipatie volgens TCM omvat meestal het herstellen van de balans van energieën in het lichaam, het verbeteren van de functie van de Milt en de Dikke Darm, het bevorderen van de productie van lichaamsvloeistoffen en het verminderen van hitte of spanning in het lichaam. Dit kan worden bereikt door middel van dieetaanpassingen, kruidengeneesmiddelen, acupunctuur en levensstijlaanpassingen.

Het is belangrijk op te merken dat TCM constipatie beschouwt als een symptoom van een diepere disbalans in het lichaam en dat de behandeling individueel wordt aangepast aan de specifieke toestand van de patiënt. Het is raadzaam om een gekwalificeerde TCM-beoefenaar te raadplegen voor een grondige evaluatie en passende behandeling.

Te behandelen gebieden met Gua Sha bij constipatie

Het gebruik van Gua Sha bij de behandeling van constipatie in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) richt zich op het stimuleren van de spijsverteringsorganen en het bevorderen van een gezonde stroom van energie (Qi) en bloed in het lichaam. Hier zijn enkele van de te behandelen gebieden met Gua Sha bij constipatie:

 • Buikgebied: Gua Sha kan worden toegepast op het buikgebied, vooral rond de navel en de onderbuik. Zachte, roterende bewegingen met een Gua Sha-schraper kunnen helpen bij het stimuleren van de spijsverteringsorganen, zoals de Milt en de Dikke Darm, en bijdragen aan een gezonde darmbeweging.
 • Onderrug: Het corresponderende gebied van de Dikke Darm bevindt zich op de onderrug. Door Gua Sha op dit gebied toe te passen, kun je de energiestroom in de Dikke Darm meridiaan bevorderen en helpen bij het verminderen van spanning die constipatie kan veroorzaken.
 • Dunne Darm meridiaan: De Dunne Darm meridiaan loopt langs de buitenkant van de arm, van de pink naar de elleboog. Door Gua Sha langs deze meridiaan toe te passen, kun je de energie in de Dunne Darm bevorderen en de spijsvertering ondersteunen.
 • Projectie gebied van de Dikke Darm:Het projectiegebied van de Dikke Darm op de voorkant van het lichaam bevindt zich rond de buik, net onder de ribbenboog aan de rechterkant en langs de onderbuik aan de linkerkant. Gua Sha kan voorzichtig worden toegepast op deze gebieden om de Dikke Darm-energie te stimuleren en de spijsvertering te bevorderen.
 • Projectiegebied van de Dunne Darm: Het projectiegebied van de Dunne Darm op de voorkant van het lichaam bevindt zich langs de zijkant van de buik, in het midden van de flanken. Dit gebied kan ook voorzichtig worden behandeld met Gua Sha om de Dunne Darm-energie te ondersteunen en te helpen bij de spijsvertering.

Te behandelen acupressuurpunten met Gua Sha bij constipatie

Hier zijn enkele acupressuurpunten die met Gua Sha kunnen worden behandeld om constipatie te verlichten:

 • Dachangshu (BL-25): Dachangshu bevindt zich op de onderrug, twee vingerbreedtes aan weerszijden van de wervelkolom, ter hoogte van de lumbale wervel L4-L5. Het stimuleren van dit punt kan helpen bij darmklachten, waaronder constipatie. Gebruik de strookmethode.
 • Tianshu (ST-25): Tianshu bevindt zich twee vingerbreedtes uit elkaar aan weerszijden van de navel. Het staat bekend om zijn effectiviteit bij het verlichten van darmproblemen, waaronder constipatie. Gebruik de strookmethode.
 • Shousanli (LI-10): Shousanli bevindt zich aan de buitenkant van de elleboog, op de radiale zijde van de onderarm. Hoewel het oorspronkelijk een acupunctuurpunt voor de Dunne Darm is, kan stimulatie van dit punt helpen bij het bevorderen van de darmfunctie. Gebruik de strookmethode.
 • Zhigou (TE-6): Zhigou bevindt zich aan de achterkant van de onderarm, tussen de ulnaire en radiale botten, ongeveer halverwege tussen de elleboog en de pols. Het staat bekend om zijn vermogen om de spijsvertering te ondersteunen en kan nuttig zijn bij constipatie. Gebruik de strookmethode.

Gua Sha kan helpen bij het stimuleren van de bloedcirculatie en het verminderen van spanning in deze punten, wat kan bijdragen aan een gezonde darmbeweging.

Als je specifieke problemen hebt met constipatie, is het raadzaam om een gekwalificeerde Gua Sha-beoefenaar, acupuncturist of TCM-beoefenaar te raadplegen voor deskundig advies en behandeling.