Gua Sha: Een Traditionele Chinese Massage Techniek voor Welzijn en Gezondheid

buddha statue

Gua Sha: Een Traditionele Chinese Massage Techniek voor Welzijn en Gezondheid

Wij zijn van mening dat theoretische kennis gratis moet zijn. Dat is het in principe ook, gezien je tegenwoordig alles wel kan vinden op Google. Echter is deze informatie vaak niet goed gesorteerd en/of volledig. Daarom bespreken wij in onze blogs uitgebreid bepaalde onderwerpen zodat je hier een volledig beeld van kan krijgen. Dit doen we in simpele taal, zonder het gebruik van al te veel vaktermen zodat onze blogs voor iedereen begrijpelijk zijn. Wij hebben deze kennis vergaard in onze zoektocht naar ‘gezondheid’. Na zelf veel pijn te hebben gehad vanwege een hoge werkdruk, verkeerde houding en een verwaarlozing van onze gezondheid zijn we gefascineerd geraakt door dit onderwerp. En dan met name naar hoe wij dit zelf konden verbeteren met ‘simpele’ aanpassingen en het gebruiken van tools. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de oprichting van Got Sha.

In deze blog reeks zullen we het hebben over het onderwerp Gua Sha. Deze blogreeks is ook interessant voor professionals en therapeuten die zich verder willen verdiepen in de theorie van dit onderwerp. De informatie uit deze blogs is samengesteld uit de informatie die wij zelf hebben opgedaan van de verschillende opleidingen die we hebben genoten op dit gebied, vakliteratuur en openai. Praktijk kennis wordt in onze blogs vrijwel niet geboden. We raden aan om hiervoor een cursus / opleiding te doen zodat je leert om deze theoretische kennis in de praktijk uit te voeren. Indien van toepassing zullen we vermelden waar je deze praktijk kennis kan opdoen.

Gua Sha een methode uit de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is een holistische benadering van welzijn en gezondheid. Deze therapeutische techniek maakt gebruik van speciale schrapers om de huid te schrapen en de doorstroming van qi (levensenergie) te bevorderen, spanning te verminderen en een scala aan gezondheidsproblemen te behandelen. Gua Sha wordt ingezet bij veel diverse veelvoorkomende klachten zoals verkoudheid, vastzittende spieren en pijn in de gewrichten maar ook om schoonheid te bevorderen. De methode op zich is een volledige geneeswijze. In deze uitgebreide tekst zullen we Gua Sha grondig verkennen, inclusief de geschiedenis, de filosofische grondslagen, de toepassingen, de voordelen, de technieken, de training en certificering, en de culturele en moderne context van deze fascinerende praktijk.

Na het lezen van deze blogreeks zal je begrijpen wat Gua Sha is, waar het vandaan komt en hoe je het zelf kan inzetten om een positieve bijdrage te leveren aan je gezondheid.

Hieronder een overzicht van de verschillende blogs over Gua Sha die je in deze reeks zult tegenkomen. De Blog titels zijn directe links naar de desbetreffende blogs toe.

De Geschiedenis en Filosofie van Gua Sha

In deze blog zullen we een verdere verdieping geven over wat Gua Sha precies is, waar het vandaan komt, hoe de geschiedenis is en de filosofie achter Gua Sha.

Voordelen van Gua Sha

In deze blog zullen de voordelen van Gua Sha worden besproken. In het kort:

 • Verbetering van de bloedsomloop
 • Verlichting van pijn en spanning
 • Ontspanning en stressvermindering
 • Verbeterde flexibiliteit en mobiliteit
 • Vermindering van ontstekingen
 • Verbeterde lymfedrainage
 • Verbeterde huidgezondheid
 • Verbeterde spierfunctie
 • Balans van energie
 • Emotioneel welzijn
 • Verbetering van de algehele gezondheid en welzijn

Dagelijkse kwaaltjes waarbij Gua Sha kan helpen

In deze blog zullen we omschrijven bij welke dagelijkse kwaaltjes Gua Sha zou kunnen helpen.

Om de tekst niet te lang te maken hebben we in de blogs daarna de behandeling met Gua Sha van de diverse kwaaltjes beschreven. Deze zijn als volgt gecategoriseerd:

Verschillende soorten schrapers

Er zijn veel verschillende soorten schrapers. In deze blog zullen we hier dieper op ingaan.

Een Gua Sha behandeling

In deze blog bespreken we hoe een Gua Sha behandeling er uit ziet, welke lichaamsonderdelen behandeld kunnen worden, waar je op moet letten en de diverse technieken die je kan toepassen. Ook bespreken we in deze blog de diverse opleidingsinstituten in Nederland waar je deze geweldige methode kunt leren.