Behandeling van de hik volgens de TCM

close up shot of a gua sha

Behandeling van de hik volgens de TCM

In de vorige blog in de reeks over Gua Sha heb je kunnen lezen bij welke klachten Gua Sha zou kunnen helpen. In deze blog gaan we specifiek in op de klacht, de hik. We bespreken hierbij de volgende onderwerpen:

 • Hoe de TCM de hik beschouwd
 • Welke gebieden je zou kunnen behandelen met Gua Sha bij de hik
 • Welke acupressuurpunten je zou kunnen behandelen met Gua Sha bij de hik

Indien klachten serieus zijn (aanhoudend en/of ernstig) dan dien je uiteraard altijd naar een huisarts te gaan. Gua Sha dient niet als vervanging voor een medische behandeling.

Hoe beschouwt de TCM de klacht, de hik

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt de hik beschouwd als een tijdelijke verstoring van de circulatie van Qi (energie) en de ademhaling in het lichaam. Het wordt meestal beschouwd als een kortdurend probleem dat vaak vanzelf verdwijnt, maar het kan als vervelend worden ervaren.

Er zijn verschillende TCM-patronen die de hik kunnen verklaren:

 1. Qi-stagnatie: De hik kan optreden als gevolg van stagnatie of blokkades van Qi in het middenrifgebied, wat het normale ademhalingsritme verstoort. Dit kan worden veroorzaakt door stress, emoties, of het consumeren van te veel voedsel.
 2. Hitte in de maag of darmen: Hitte in het spijsverteringskanaal kan leiden tot de hik. Dit kan worden veroorzaakt door te gekruid voedsel, alcoholgebruik of spijsverteringsproblemen.
 3. Yin-deficiëntie met leegte-vuur: Dit patroon ontstaat wanneer er een tekort is aan Yin-energie (koelende, voedende energie) in het lichaam, wat leidt tot een opwarmingseffect of “vuur”. Dit kan zich uiten als de hik, vooral na het nuttigen van warme of pikante voedingsmiddelen.

De behandeling van de hik in de TCM richt zich meestal op het verlichten van de onderliggende oorzaak. Afhankelijk van het specifieke patroon kan de behandeling omvatten: ademhalingsoefeningen, het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen of kruiden om de spijsvertering te kalmeren, en acupressuur- of acupunctuurbehandelingen om de energiestroom in het lichaam te herstellen.

Over het algemeen wordt de hik in de TCM als een kortdurend en mild probleem beschouwd. Als de hik echter aanhoudt of zeer ernstig is, kan het raadzaam zijn om medische hulp te zoeken om ernstigere onderliggende oorzaken uit te sluiten.

Te behandelen gebieden met Gua Sha bij de hik

Bij het behandelen van de hik met Gua Sha kun je specifieke gebieden schrapen om de circulatie van Qi (energie) te bevorderen en het lichaam te helpen ontspannen. Hier zijn enkele gebieden die je kunt overwegen:

 • Bovenrug: Schrapen over de bovenrug, vooral tussen de schouderbladen, kan helpen om de energiestroom in het middenrifgebied te bevorderen. Begin bovenaan de nek en beweeg naar beneden naar het midden van de rug.
 • Middenrif: Schrapen over het middenrif, het gebied tussen de ribbenkast en de buik, kan helpen om eventuele stagnatie van Qi in dit gebied op te heffen. Doe dit met zachte, oppervlakkige schrapende bewegingen.
 • Maag en buik: Het schrapen van de maag en de buik kan helpen bij het ontspannen van het spijsverteringskanaal, vooral als de hik wordt geassocieerd met spijsverteringsproblemen. Wees voorzichtig bij het schrapen van dit gebied, omdat het gevoelig kan zijn.
 • Hals: Het schrapen van de zijkanten van de nek en de keel kan helpen bij het ontspannen van de spieren en kan nuttig zijn als de hik wordt geassocieerd met spanning in de nek en keel.
 • Onderarm: Schrapen van de onderarm kan helpen om de energiestroom in de meridianen te bevorderen, wat kan helpen bij het herstellen van de balans van energie in het lichaam.

Te behandelen acupressuurpunten met Gua Sha bij de hik

De acupressuurpunten die je kan behandelen met Gua Sha bij de hik zijn:

 • Qihai (气海, CV-6): Dit punt bevindt zich ongeveer twee vingerbreedtes onder de navel. Het kan worden gestimuleerd om de energiestroom in het onderste deel van de buik te bevorderen en kan nuttig zijn bij ademhalingsproblemen, inclusief de hik. Gebruik de strookmethode.
 • Guanyuan (关元, CV-4): Dit punt bevindt zich ongeveer drie vingerbreedtes onder de navel. Het staat bekend om zijn gunstige effecten op de spijsvertering en kan helpen bij het reguleren van de ademhaling. Gebruik de strookmethode.
 • Taixi (太溪, KD-3): Dit punt bevindt zich aan de binnenkant van de enkel, net achter de knobbel van het scheenbeen. Het kan worden gestimuleerd om de energiestroom in de nieren en de onderste buik te bevorderen, wat kan helpen bij ademhalingsproblemen. Gebruik de vingerhoedmethode.
 • Neiguan (内关, PC-6): Dit punt bevindt zich aan de binnenkant van de onderarm, tussen de pezen van de onderarm. Het kan helpen bij het kalmeren van het zenuwstelsel en kan nuttig zijn bij de hik geassocieerd met stress of spanning. Gebruik de vingerhoedmethode.