Behandeling van diarree volgens de TCM

toilet signage beside green leaf

Behandeling van diarree volgens de TCM

In de vorige blog in de reeks over Gua Sha heb je kunnen lezen bij welke klachten Gua Sha zou kunnen helpen. In deze blog gaan we specifiek in op de klacht diarree. We bespreken hierbij de volgende onderwerpen:

 • Hoe de TCM diarree beschouwd
 • Welke gebieden je zou kunnen behandelen met Gua Sha voor diarree
 • Welke acupressuurpunten je zou kunnen behandelen met Gua Sha voor diarree

Indien klachten serieus zijn (aanhoudend en/of ernstig) dan dien je uiteraard altijd naar een huisarts te gaan. Gua Sha dient niet als vervanging voor een medische behandeling.

Hoe beschouwt de TCM de klacht diarree

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) kan diarree ontstaan als gevolg van verschillende interne en externe factoren die leiden tot een onbalans in het lichaam. TCM beschouwt diarree als een teken van verstoring in de werking van het spijsverteringsstelsel en de algehele energiebalans. Hier zijn enkele van de belangrijkste oorzaken van diarree volgens TCM:

 • Hitte in het maag-darmkanaal: In TCM kan hitte in het spijsverteringskanaal leiden tot diarree. Dit kan het gevolg zijn van het eten van pittig, gekruid of verwarmend voedsel, wat kan leiden tot oververhitting in het lichaam.
 • Koude invloeden: Koude dranken of voedsel kunnen het spijsverteringsvuur verzwakken, wat kan leiden tot een vertraagde spijsvertering en diarree.
 • Voedselintoleranties: Sommige mensen kunnen intolerant zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals lactose of gluten, wat diarree kan veroorzaken als ze deze voedingsmiddelen consumeren.
 • Damp en vocht: In TCM wordt damp beschouwd als een ophoping van ongezonde vochtigheid in het lichaam. Overmatige damp kan de spijsvertering verstoren en leiden tot diarree.
 • Zwakte van de Milt: De Milt in TCM is verantwoordelijk voor het transformeren van voedsel en vloeistoffen in energie (Qi) en voedingsstoffen die het lichaam kan gebruiken. Als de Milt verzwakt is, kan deze functie worden aangetast, wat resulteert in een verminderd vermogen om voedsel goed te verteren.
 • Yang deficiency: Yang-energie vertegenwoordigt de warmte en energie die nodig is voor een gezonde spijsvertering en algehele lichaamsfunctie. Yang-energie is essentieel om voedsel te verwarmen en te transformeren in energie en voedingsstoffen. Als de yang-energie verzwakt is, kan dit leiden tot een verminderde spijsverteringskracht. Hierdoor kan voedsel niet efficiënt worden afgebroken en opgenomen, wat kan resulteren in diarree.
 • Disbalans tussen de Lever en de Milt: Een algemene onbalans tussen de Lever en de Milt kan de normale spijsverteringsfunctie verstoren. De Milt is verantwoordelijk voor het transformeren en transporteren van voedsel, terwijl de Lever de stroom van Qi reguleert. Als deze functies niet goed samenwerken, kan diarree optreden.
 • Emotionele factoren: Stress en emotionele spanningen kunnen de werking van de maag en milt in TCM beïnvloeden, wat op zijn beurt diarree kan veroorzaken.
 • Externe invloeden: Externe factoren zoals pathogene invasies (bijvoorbeeld virussen of bacteriën) kunnen ook diarree veroorzaken door de spijsverteringsfunctie te verstoren. In dit laatste geval wil je de diarree eigenlijk niet behandelen gezien het een methode van het lichaam is om deze pathogene invasies uit het lichaam te verwijderen.

TCM behandelt diarree door de onderliggende oorzaak van de onbalans te identificeren en aan te pakken. Dit kan omvatten het aanpassen van het dieet, het gebruik van kruidengeneesmiddelen, acupunctuur, Gua Sha-technieken en levensstijlaanpassingen om de spijsvertering te ondersteunen en de balans in het lichaam te herstellen.

Het is belangrijk op te merken dat de behandeling in TCM meestal individueel wordt aangepast aan de specifieke toestand van de patiënt, en het is raadzaam om een gekwalificeerde TCM-beoefenaar te raadplegen voor een grondige evaluatie en passende behandeling als diarree aanhoudt of ernstig is.

Te behandelen gebieden met Gua Sha bij diarree

Het gebruik van Gua Sha voor de behandeling van diarree in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) richt zich meestal op specifieke acupressuurpunten en meridianen om de spijsverteringsfunctie te reguleren en de balans in het lichaam te herstellen. Hier zijn enkele van de te behandelen gebieden en met Gua Sha bij diarree:

 • Dikke darm meridiaan: De dikke darm meridiaan loopt langs de buitenkant van de arm, van de duim naar de schouder. Door zachtjes te schrapen langs deze meridiaan met Gua Sha, kun je helpen bij het reguleren van de dikke darmfunctie, wat belangrijk is voor een gezonde spijsvertering.
 • Maag meridiaan: De maag meridiaan loopt langs de voorkant van het lichaam, van het gezicht naar beneden naar de voeten. Gua Sha op de maagmeridiaan kan helpen bij het reguleren van de maagfunctie en het verminderen van spijsverteringsklachten zoals diarree.
 • Projectie gebied van de Maag: Het projectiegebied van de Maag op de voorkant van het lichaam bevindt zich rond het epigastrische gebied, net onder het borstbeen.
 • Projectiegebied van de Dunne Darm: Het projectiegebied van de Dunne Darm op de voorkant van het lichaam bevindt zich in het bovenste deel van de buik, net boven de navel.
 • Het corresponderende gebied van de Maag: bevindt zich op de bovenrug, tussen de schouderbladen, ter hoogte van de bovenste thoracale wervels.
 • Het corresponderende gebied van de Dunne Darm op de Rug: Het corresponderende gebied van de Dunne Darm bevindt zich op de onderrug, meestal langs de paravertebrale lijn (langs de wervelkolom), ter hoogte van de lumbale wervels.

Te behandelen acupressuurpunten met Gua Sha bij diarree

Bij diarree volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) kun je specifieke acupressuurpunten behandelen met Gua Sha:

 • Pishu (BL-20): Pishu bevindt zich op de rug, twee vingerbreedtes aan weerszijden van de wervelkolom, ter hoogte van de lumbale wervel L1-L2. Het stimuleren van Pishu kan de spijsvertering helpen reguleren. Gebruik de strookmethode om vanaf dit punt te schrapen naar Dachangshu.
 • Dachangshu (BL-25): Dachangshu bevindt zich ook op de rug, twee vingerbreedtes aan weerszijden van de wervelkolom, ter hoogte van de lumbale wervel L4-L5. Dit punt kan helpen bij het behandelen van darmproblemen, waaronder diarree.
 • Zhongwan (CV-12): Zhongwan bevindt zich op de voorkant van het lichaam, in het midden van de buik, net onder het borstbeen. Dit punt kan de maag- en darmfunctie ondersteunen. Gebruik de strookmethode om vanaf dit punt te schrapen naar Qihai.
 • Qihai (CV-6): Qihai bevindt zich enkele vingerbreedtes onder de navel, op de voorkant van het lichaam. Het stimuleren van Qihai kan helpen bij spijsverteringsproblemen, waaronder diarree.
 • Tianshu (ST-25): Tianshu bevindt zich twee vingerbreedtes uit elkaar aan weerszijden van de navel, op de buik. Dit punt staat bekend om zijn vermogen om darmklachten te verlichten. Gebruik de strookmethode voor dit punt.
 • Zusanli (ST-36): Zusanli bevindt zich aan de buitenkant van het onderbeen, ongeveer vier vingerbreedtes onder de knie. Het stimuleren van Zusanli kan de spijsvertering en de algemene gezondheid ondersteunen. Gebruik de strookmethode om vanaf dit punt naar Shangjuxu te schrapen.
 • Shangjuxu (ST-37): Shangjuxu bevindt zich aan de buitenkant van het onderbeen, onder de knie en één vingerbreedte naar beneden van Zusanli. Het kan nuttig zijn bij de behandeling van darmklachten.

Houd er rekening mee dat Gua Sha een aanvullende behandelingsmethode is en dat je altijd een gekwalificeerde Gua Sha-beoefenaar of TCM-beoefenaar moet raadplegen voor begeleiding en advies over het gebruik van Gua Sha bij spijsverteringsproblemen, inclusief diarree.