Behandeling van een gebrek aan eetlust volgens de TCM

delicious burger with fried egg and fries

Behandeling van een gebrek aan eetlust volgens de TCM

In de vorige blog in de reeks over Gua Sha heb je kunnen lezen bij welke klachten Gua Sha zou kunnen helpen. In deze blog gaan we specifiek in op de klacht, een gebrek aan eetlust. We bespreken hierbij de volgende onderwerpen:

 • Hoe de TCM een gebrek aan eetlust beschouwd
 • Welke gebieden je zou kunnen behandelen met Gua Sha bij een gebrek aan eetlust
 • Welke acupressuurpunten je zou kunnen behandelen met Gua Sha bij een gebrek aan eetlust

Indien klachten serieus zijn (aanhoudend en/of ernstig) dan dien je uiteraard altijd naar een huisarts te gaan. Gua Sha dient niet als vervanging voor een medische behandeling.

Hoe beschouwt de TCM de klacht, een gebrek aan eetlust

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt een gebrek aan eetlust gezien als een teken van disbalans in het lichaam, meestal gerelateerd aan de spijsvertering en de algemene gezondheid. TCM erkent dat een gezonde eetlust belangrijk is voor het welzijn en de vitaliteit van een persoon.

Een gebrek aan eetlust kan verschillende oorzaken hebben volgens TCM, waaronder:

 • Maag- en miltzwakte: Deze organen zijn verantwoordelijk voor de spijsvertering en het transformeren van voedsel in energie. Als de maag en milt verzwakt zijn, kan dit leiden tot een gebrek aan eetlust en spijsverteringsproblemen.
 • Lever-Qi-stagnatie: Wanneer de leverenergie niet goed stroomt, kan dit leiden tot emotionele spanning en een gebrek aan eetlust.
 • Hitte in het lichaam: Overmatige hitte in het lichaam kan leiden tot een verlies van eetlust, samen met symptomen zoals dorst, prikkelbaarheid en een rode tong.
 • Slijm of damp: Een ophoping van slijm of damp in het lichaam kan het spijsverteringsstelsel verstoren en leiden tot een gebrek aan eetlust.
 • Emotionele factoren: Stress, zorgen, verdriet en andere emotionele factoren kunnen ook van invloed zijn op de eetlust volgens TCM.

De behandeling van een gebrek aan eetlust in de TCM omvat vaak het herstellen van de balans in het lichaam door middel van acupunctuur, kruiden, dieet en levensstijlaanpassingen. Het doel is om de onderliggende oorzaak van het gebrek aan eetlust aan te pakken en de spijsvertering te verbeteren.

Te behandelen gebieden met Gua Sha bij een gebrek aan eetlust

Bij een gebrek aan eetlust volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) kunnen bepaalde gebieden met Gua Sha worden behandeld om de spijsvertering te bevorderen en het verlangen naar voedsel te stimuleren. Hier zijn enkele van de te behandelen gebieden:

 • Buik: Gua Sha kan voorzichtig worden uitgevoerd op de buik, in de richting van de klok, om de energiestroom in de maag en miltmeridianen te bevorderen. Begin onder de ribbenkast en beweeg met zachte, roterende bewegingen naar beneden en rond de navel.
 • Maag- en miltmeridianen: Schraap voorzichtig langs de meridiaanbanen van de maag en milt, die langs de voorkant van de benen lopen. Begin bij de enkels en beweeg naar boven in de richting van de heupen.
 • Rug: Behandel het gebied rond de rug en de onderrug om de energiestroom in de rugmeridianen te bevorderen. Dit kan helpen bij het verbeteren van de algehele spijsvertering en het stimuleren van de eetlust.
 • Nek: Geef aandacht aan het nekgebied, inclusief de zijkanten van de nek en het gebied onder de kaaklijn. Dit kan helpen bij het ontspannen van spierspanning en het bevorderen van een gezonde eetlust.
 • De corresponderende gebieden van de Maag en de Milt op de rug: In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) worden de corresponderende gebieden van de maag en milt op de rug meestal gelokaliseerd op de Blaasmeridiaan, die zich aan beide zijden van de wervelkolom uitstrekt. De maag en milt zijn Yang-organen, en hun reflectiegebieden bevinden zich meestal aan de achterkant van het lichaam, tegenover hun locatie in de buik. Hier zijn de algemene locaties van de corresponderende gebieden van de maag en milt op de rug:
  • Corresponderend gebied van de maag: Dit bevindt zich meestal aan de linkerkant van de rug, tegenover de locatie van de maag in de buik. Het strekt zich uit langs de Blaasmeridiaan aan de linkerkant van de wervelkolom, beginnend bij de bovenrug en zich naar beneden uitstrekkend tot de onderrug. Het komt overeen met het linkerdeel van de onderrug.
  • Corresponderend gebied van de milt: Dit bevindt zich meestal aan de rechterkant van de rug, tegenover de locatie van de milt in de buik. Het strekt zich uit langs de Blaasmeridiaan aan de rechterkant van de wervelkolom, beginnend bij de bovenrug en zich naar beneden uitstrekkend tot de onderrug. Het komt overeen met het rechterdeel van de onderrug.
 • De projectie gebieden van de Maag en de Milt aan de voorkant van het lichaam: In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) worden de projectiegebieden van de maag en de milt aan de voorkant van het lichaam meestal gelokaliseerd langs de Maag- en Miltmeridianen. Deze meridianen lopen vanaf de borst naar beneden tot aan de buik en het gebied rond de navel. Hier zijn de algemene locaties van de projectiegebieden van de maag en de milt aan de voorkant van het lichaam:
  • Projectiegebied van de maag: Het projectiegebied van de maag bevindt zich meestal aan de voorkant van de bovenbuik, net onder het borstbeen (sternum). Dit gebied komt overeen met de locatie van de maag in de buik. Als je met Gua Sha over het projectiegebied van de maag schraapt, concentreer je dan op het gebied net onder het borstbeen.
  • Projectiegebied van de milt: Het projectiegebied van de milt bevindt zich meestal aan de voorkant van de buik, rond de navel. Dit gebied komt overeen met de locatie van de milt in de buikholte. Bij Gua Sha-behandelingen voor de milt kun je de aandacht richten op het gebied rond de navel.

Het schrapen van deze projectiegebieden kan helpen om de energiestroom in de maag en milt te bevorderen, wat gunstig kan zijn voor de spijsvertering en het algemene welzijn. Het kan helpen bij het stimuleren van de eetlust en het verlichten van spijsverteringsongemakken.

Te behandelen acupressuurpunten met Gua Sha bij een gebrek aan eetlust

De acupressuurpunten die je kan behandelen met Gua Sha bij een gebrek aan eetlust zijn:

 • Pishu (脾俞, BL-20): Dit punt bevindt zich aan de achterkant van het lichaam, net onder de ribbenkast en boven de onderrug. Het komt overeen met de locatie van de milt in het lichaam en staat bekend om zijn rol bij het versterken van de miltenergie en het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Gebruik de strookmethode om dit punt te schrapen totdat er sha tevoorschijn komt of totdat je ziet dat de poriën zich openen.
 • Weishu (胃俞, BL-21): Dit punt bevindt zich ook aan de achterkant van het lichaam, net onder de ribbenkast en boven de onderrug. Het komt overeen met de locatie van de maag in het lichaam en kan helpen bij het reguleren van de maagfunctie en het stimuleren van de eetlust. Gebruik de strookmethode om dit punt te schrapen totdat er sha tevoorschijn komt of totdat je ziet dat de poriën zich openen.