Behandeling van een opgeblazen buik volgens de TCM

woman suffering from a stomach pain

Behandeling van een opgeblazen buik volgens de TCM

In de vorige blog in de reeks over Gua Sha heb je kunnen lezen bij welke klachten Gua Sha zou kunnen helpen. In deze blog gaan we specifiek in op de klacht, een opgeblazen buik. We bespreken hierbij de volgende onderwerpen:

 • Hoe de TCM een opgeblazen buik beschouwd
 • Welke gebieden je zou kunnen behandelen met Gua Sha bij een opgeblazen buik
 • Welke acupressuurpunten je zou kunnen behandelen met Gua Sha bij een opgeblazen buik

Indien klachten serieus zijn (aanhoudend en/of ernstig) dan dien je uiteraard altijd naar een huisarts te gaan. Gua Sha dient niet als vervanging voor een medische behandeling.

Behandeling van een opgezette buik met Gua Sha

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) kan een opgezette buik, ook wel bekend als opgeblazenheid of winderigheid, verschillende oorzaken hebben die te maken hebben met disbalans in het lichaam. Enkele veelvoorkomende oorzaken van een opgezette buik volgens TCM zijn:

 • Slechte spijsvertering: Een van de meest voorkomende oorzaken van een opgezette buik is een slechte spijsvertering. Wanneer de maag en milt niet goed functioneren, kan voedsel niet efficiënt worden verteerd, wat leidt tot een opgeblazen gevoel en winderigheid.
 • Overmatige dampvorming: Volgens TCM kan overmatige damp in het lichaam leiden tot een opgezette buik. Damp wordt vaak geassocieerd met een ongezonde voeding, zoals te veel zuivelproducten, suikers en koud voedsel.
 • Slijmophoping: Ophoping van slijm in het spijsverteringsstelsel kan ook een opgeblazen gevoel veroorzaken. Slijm kan ontstaan door verkeerde voeding en levensstijlkeuzes.
 • Emotionele stress: Emotionele spanningen en stress kunnen de werking van de maag en milt beïnvloeden en leiden tot spijsverteringsproblemen, waaronder een opgeblazen gevoel.
 • Voedselintoleranties: Sommige mensen kunnen intoleranties hebben voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals gluten of lactose, wat kan leiden tot een opgezette buik na het eten van deze voedingsmiddelen.
 • Externe invloeden: Externe factoren zoals koude, wind of vochtigheid kunnen de spijsvertering verstoren en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

We hebben het bij het bespreken van de klacht ‘opgeblazen buik’ niet over een opgeblazen buik veroorzaakt door chirurgische ingrepen, tumoren, levercirrose, darmtuberculose en Peritonitis tuberculosa. Indien dit ten grondslag ligt aan jouw opgeblazen buik zullen onderstaande schraapsuggesties niet helpen.

De behandeling van een opgezette buik volgens TCM omvat meestal het identificeren van de onderliggende oorzaak van de opgeblazenheid en het herstellen van de balans in het lichaam. Dit kan worden bereikt met behulp van acupunctuur, kruidengeneeskunde, dieetaanpassingen en levensstijlveranderingen.

Te behandelen gebieden met Gua Sha bij een opgeblazen buik

Bij een opgeblazen buik volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) kun je specifieke gebieden behandelen met Gua Sha om verlichting te bieden. Hier zijn enkele van de te behandelen gebieden:

 • Buik: Het schrapen van het gehele buikgebied kan helpen bij het ontspannen van de buikspieren, het bevorderen van de spijsvertering en het verminderen van een opgeblazen gevoel.
 • Maag-projectiegebied: Dit bevindt zich meestal aan de voorkant van het lichaam, net onder het borstbeen en boven de bovenbuik. Het komt overeen met de locatie van de maag in het lichaam. Het schrapen van dit gebied kan helpen bij het ontspannen van de maag en het verlichten van een opgeblazen gevoel.
 • Dunne Darm-projectiegebied: Dit gebied bevindt zich meestal aan de voorkant van het lichaam, enigszins boven de navel en verspreidt zich naar de zijkanten van de buik. Het staat bekend om zijn rol bij de spijsvertering en absorptie van voedingsstoffen. Het schrapen van dit gebied kan helpen bij het bevorderen van een gezonde dunne darmfunctie.
 • Milt-projectiegebied: Dit bevindt zich meestal aan de voorkant van het lichaam, rond de navel. Het komt overeen met de locatie van de milt in het lichaam. Het schrapen van dit gebied kan helpen bij het ondersteunen van een gezonde spijsvertering en het verminderen van een opgeblazen gevoel.
 • Onderbuik: Concentreer je op het gebied net boven het schaambeen en onder de navel om de energiestroom in de onderbuik te verbeteren en winderigheid te verminderen.
 • Corresponderend gebied van de Maag (胃): Dit gebied bevindt zich meestal op de bovenrug, net onder de schouderbladen, en komt overeen met de locatie van de maag in het lichaam.
 • Corresponderend gebied van de Dunne Darm (小肠): Dit gebied bevindt zich meestal op de onderrug, in de buurt van de lumbale wervelkolom. Het komt overeen met de locatie van de dunne darm in het lichaam.

Bij het schrapen van deze gebieden is het belangrijk om zachte, roterende bewegingen te gebruiken en matige druk uit te oefenen. Het schrapen moet comfortabel en ontspannend zijn. Gua Sha kan helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het verminderen van een opgeblazen gevoel.

Raadpleeg een gekwalificeerde TCM-beoefenaar als je specifieke gezondheidsproblemen hebt of als je twijfels hebt over de juiste technieken en locaties voor Gua Sha-behandelingen.

Te behandelen acupressuurpunten met Gua Sha bij een een opgeblazen buik

Bij een opgeblazen buik volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) kun je specifieke acupressuurpunten behandelen met Gua Sha:

 • Shangwan (商脘, CV-13): Dit punt bevindt zich in het midden van de bovenbuik, direct onder het borstbeen. Het staat bekend om zijn rol bij het verlichten van een opgeblazen gevoel en spijsverteringsproblemen. Gebruik de strookmethode.
 • Xiawan (下腕, CV-10): Dit punt bevindt zich enigszins onder de navel, tussen de navel en het schaambeen. Het kan helpen bij het verminderen van winderigheid en het reguleren van de spijsvertering. Gebruik de strookmethode.
 • Qihai (气海, CV-6): Dit punt bevindt zich ongeveer anderhalve vingerbreedte onder de navel en kan helpen bij het stimuleren van de spijsvertering en het verminderen van een opgeblazen gevoel. Gebruik de strookmethode.
 • Tianshu (天枢, ST-25): Dit punt bevindt zich op de buik, ongeveer twee vingerbreedtes aan weerszijden van de navel. Het kan helpen bij het reguleren van de spijsvertering en het verlichten van spijsverteringsongemakken. Gebruik de strookmethode.