Behandeling van een slechte adem volgens de TCM

man in green and brown jacket

Behandeling van een slechte adem volgens de TCM

In de vorige blog in de reeks over Gua Sha heb je kunnen lezen bij welke klachten Gua Sha zou kunnen helpen. In deze blog gaan we specifiek in op de klacht, een slechte adem. We bespreken hierbij de volgende onderwerpen:

 • Hoe de TCM een slechte adem beschouwd
 • Welke gebieden je zou kunnen behandelen met Gua Sha bij een slechte adem
 • Welke acupressuurpunten je zou kunnen behandelen met Gua Sha bij een slechte adem

Indien klachten serieus zijn (aanhoudend en/of ernstig) dan dien je uiteraard altijd naar een huisarts te gaan. Gua Sha dient niet als vervanging voor een medische behandeling.

Hoe beschouwt de TCM de klacht, een slechte adem

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt een slechte adem vaak geassocieerd met een verstoring van de balans van Qi (energie) en Yin-Yang in het lichaam. Een slechte adem wordt beschouwd als een teken van een onderliggende disbalans in de organen en de algehele gezondheid.

Er zijn verschillende TCM-patronen die verband kunnen houden met een slechte adem:

 • Stagnatie van Qi: Als de energie in het lichaam niet soepel stroomt, kan dit leiden tot slechte adem. Deze stagnatie kan te wijten zijn aan stress, spijsverteringsproblemen of emotionele factoren.
 • Hitte in de maag of darmen: Hitte in de maag of darmen kan leiden tot een slechte adem. Dit kan worden veroorzaakt door een ontsteking in het spijsverteringskanaal, overmatig gekruid voedsel of alcoholgebruik.
 • Interne hitte in de milt en het hart, waarbij er teveel hitte wordt geaccumuleerd in het Pericardium meridiaan voor al een lange tijd.
 • Yin-deficiëntie: Yin vertegenwoordigt de koelende, voedende energie in het lichaam. Een tekort aan Yin kan leiden tot hitte, wat zich kan uiten als een slechte adem. Dit kan te wijten zijn aan factoren zoals stress, slechte voeding of hormonale veranderingen.
 • Damp-hitte: Damp-hitte in het spijsverteringskanaal kan een onaangename geur veroorzaken. Dit kan te wijten zijn aan een disbalans in de voeding, slechte eetgewoonten of spijsverteringsproblemen.
 • Stijgende damp vanwege een Milt zwakte: dit lijkt tot stijgende hitte in de mond, de tong en de keel.
 • Bloed-stagnatie: Als het bloed in het lichaam niet goed stroomt, kan dit leiden tot een slechte adem. Dit kan te wijten zijn aan een slechte circulatie, bloedstolsels of andere factoren die de bloedstroom belemmeren.

De behandeling van een slechte adem in de TCM richt zich op het identificeren van het onderliggende patroon en het herstellen van de balans in het lichaam. Dit kan omvatten: het aanpassen van het dieet, het nemen van kruidensupplementen, het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals tai chi of qigong, en het ontvangen van acupunctuur of acupressuurbehandelingen om de energiebalans te herstellen.

Het is belangrijk op te merken dat een slechte adem ook kan worden veroorzaakt door tandheelkundige problemen, mondhygiëne en andere medische aandoeningen. Als je last hebt van aanhoudende slechte adem, is het raadzaam om zowel een TCM-beoefenaar als een tandarts of huisarts te raadplegen om de oorzaak vast te stellen en de juiste behandeling te krijgen.

Te behandelen gebieden met Gua Sha bij een slechte adem

Bij het behandelen van een slechte adem met Gua Sha kun je specifieke gebieden schrapen om de circulatie te verbeteren en eventuele energieblokkades op te heffen. Hier zijn enkele gebieden die je kunt overwegen:

 • Tong: Gua Sha kan voorzichtig worden gebruikt om de tong te schrapen. Begin aan de achterkant van de tong en beweeg geleidelijk naar voren. Dit kan helpen om bacteriën en onzuiverheden te verwijderen die een slechte adem kunnen veroorzaken.
 • Wangen: Schrapen op de wangen kan helpen om de doorstroming van Qi (energie) te verbeteren en eventuele stagnatie in dit gebied op te heffen.
 • Mondhoeken: Het schrapen van de mondhoeken kan nuttig zijn als er sprake is van droge of gebarsten lippen, wat kan bijdragen aan een slechte adem.
 • Hals: Schrapen in de nek en onder de kaaklijn kan helpen bij het ontspannen van de spieren en het verbeteren van de circulatie in het keelgebied, wat gunstig kan zijn bij een slechte adem.
 • Borst: Schrapen over de bovenrug en de borstkas kan helpen bij het ontspannen van de borstspieren en het verbeteren van de ademhaling.

Te behandelen acupressuurpunten met Gua Sha bij een slechte adem

De acupressuurpunten die je kan behandelen met Gua Sha bij een slechte adem zijn:

 • Daling (大陵, PC-6): Dit punt bevindt zich aan de binnenkant van de onderarm, tussen de twee pezen in het midden van de onderarm. Stimulatie van Daling kan helpen bij het reguleren van de spijsvertering en het verbeteren van de mondgezondheid. Gebruik de vingerhoedmethode.
 • Laogong (劳宫, PC-8): Dit punt bevindt zich in het midden van de palm van de hand, net onder de vingerzaden van de middelvinger. Het kan worden gestimuleerd om de energiestroom in het hart- en longgebied te bevorderen, wat nuttig kan zijn bij een slechte adem. Gebruik de vingerhoedmethode.
 • Zusanli (足三里, ST-36): Dit punt bevindt zich aan de buitenkant van het onderbeen, ongeveer vier vingerbreedtes onder de knie. Het staat bekend om zijn gunstige effecten op de spijsvertering en kan helpen bij het verbeteren van de algehele mondgezondheid. Gebruik de vingerhoedmethode.
 • Neiting (内庭, ST-44): Dit punt bevindt zich tussen de tweede en derde tenen, aan de bovenkant van de voet. Het kan worden gestimuleerd om de energiestroom in het mondgebied te bevorderen en kan nuttig zijn bij mondgezondheidsproblemen. Gebruik de vingerhoedmethode.