Behandeling van een slechte spijsvertering volgens de TCM

person wearing white cropped top and black bottoms

Behandeling van een slechte spijsvertering volgens de TCM

In de vorige blog in de reeks over Gua Sha heb je kunnen lezen bij welke klachten Gua Sha zou kunnen helpen. In deze blog gaan we specifiek in op de klacht, een slechte spijsvertering. We bespreken hierbij de volgende onderwerpen:

 • Hoe de TCM een slechte spijsvertering beschouwd
 • Welke gebieden je zou kunnen behandelen met Gua Sha bij een slechte spijsvertering
 • Welke acupressuurpunten je zou kunnen behandelen met Gua Sha bij een slechte spijsvertering

Indien klachten serieus zijn (aanhoudend en/of ernstig) dan dien je uiteraard altijd naar een huisarts te gaan. Gua Sha dient niet als vervanging voor een medische behandeling.

Hoe beschouwt de TCM de klacht, een slechte spijsvertering

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) kan een slechte spijsvertering het gevolg zijn van verschillende oorzaken, vaak gerelateerd aan disbalans in het lichaam. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van een slechte spijsvertering volgens TCM:

 • Slechte voedingsgewoonten: Ongezonde eetgewoonten, zoals het eten van te veel koud voedsel, rauw voedsel, bewerkt voedsel, vet voedsel of overmatig gebruik van zuivelproducten en suiker, kunnen de spijsvertering verstoren. Ook alcohol kan een negatieve invloed hebben op de spijsvertering.
 • Emotionele factoren: Emoties zoals stress, angst, woede en verdriet kunnen de energiestroom in het spijsverteringsstelsel verstoren en leiden tot spijsverteringsproblemen.
 • Slechte voedselcombinaties: Volgens TCM moeten bepaalde voedingsmiddelen op de juiste manier worden gecombineerd om een goede spijsvertering te bevorderen. Verkeerde voedselcombinaties kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen.
 • Maag- en miltzwakte: Zwakte in de maag en milt, die verantwoordelijk zijn voor de spijsvertering, kan leiden tot een slechte vertering van voedsel en een gebrek aan eetlust.
 • Slijm- en dampophoping: Ophoping van slijm en damp in het lichaam kan het spijsverteringsstelsel belemmeren en leiden tot symptomen zoals opgeblazenheid, winderigheid en een zwaar gevoel na het eten.
 • Lever-Qi-stagnatie: Wanneer de leverenergie niet goed stroomt, kan dit leiden tot spanning in het spijsverteringsstelsel en symptomen zoals een opgeblazen gevoel en maagzuur.
 • Externe invloeden: Volgens TCM kunnen externe factoren zoals koude, hitte, wind en vochtigheid de spijsvertering beïnvloeden en leiden tot ongemak.

Het behandelen van een slechte spijsvertering volgens TCM omvat meestal het herstellen van de balans in het lichaam door middel van acupunctuur, kruiden, dieet- en levensstijlaanpassingen. De exacte behandeling kan variëren afhankelijk van de specifieke oorzaak van de spijsverteringsproblemen maar is er meestal op gericht om de Milt en Maag te versterken en de Lever te verlichten.

Over het algemeen geld dat kleinere porties, vaker op een dag beter zijn voor mensen die last hebben van een slechte spijsvertering. Daarnaast koud en pittig voedsel vermijden. Het is belangrijk om de Maag warm te houden.

Te behandelen gebieden met Gua Sha bij een slechte spijsvertering

Bij een slechte spijsvertering volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) kun je specifieke gebieden behandelen met Gua Sha om de spijsvertering te ondersteunen. Hier zijn enkele van de te behandelen gebieden:

 • Maag-reflectiegebied: Dit bevindt zich meestal aan de voorkant van het lichaam, net onder het borstbeen en boven de bovenbuik. Het komt overeen met de locatie van de maag in het lichaam. Het schrapen van dit gebied kan helpen bij het stimuleren van de spijsvertering.
 • Milt-reflectiegebied: Dit bevindt zich meestal aan de voorkant van het lichaam, rond de navel. Het komt overeen met de locatie van de milt in het lichaam. Het schrapen van dit gebied kan helpen bij het ondersteunen van een gezonde spijsvertering.
 • Buik: Het schrapen van het gehele buikgebied kan de algemene energiestroom in de buik verbeteren en helpen bij het verlichten van spijsverteringsongemakken.
 • Onderbuik: Concentreer je op het gebied net boven het schaambeen en onder de navel om de energiestroom in de onderbuik te verbeteren en de spijsvertering te ondersteunen.
 • Rug: Behandel ook de Blaasmeridiaan langs de achterkant van het lichaam, aangezien deze meridiaan verbonden is met de spijsverteringsorganen. Schraap voorzichtig langs de Blaasmeridiaan aan beide zijden van de wervelkolom om de energiestroom te bevorderen.

Bij het schrapen van deze gebieden is het belangrijk om zachte, roterende bewegingen te gebruiken en matige druk uit te oefenen. Het schrapen moet comfortabel en ontspannend zijn. Door deze gebieden regelmatig te behandelen, kun je de spijsvertering ondersteunen en spijsverteringsklachten verminderen.

Te behandelen acupressuurpunten met Gua Sha bij een slechte spijsvertering

Bij een slechte spijsvertering volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) kun je specifieke acupressuurpunten behandelen met Gua Sha om de spijsvertering te ondersteunen:

 • Dazhui (大椎, GV-14): Dit punt bevindt zich aan de bovenkant van de wervelkolom, tussen de schouderbladen. Het kan helpen bij het ontspannen van het spijsverteringsstelsel en het verminderen van spanning in de rug. Gebruik de strookmethode om vanaf dit punt naar Xuanshu punt te schrapen.
 • Xuanshu (悬枢, GV-5): Dit punt bevindt zich in de onderrug, in het midden van de taille, net boven het heiligbeen. Het kan helpen bij het versterken van de milt- en nierenergie, die belangrijk zijn voor de spijsvertering.
 • Pishu (脾俞, BL-20): Dit punt bevindt zich aan de achterkant van het lichaam, net onder de ribbenkast. Het komt overeen met de locatie van de milt en kan de spijsvertering ondersteunen. Schraap dit punt met de strookmethode.
 • Sanjiaoshu (三焦俞, BL-22): Dit punt bevindt zich aan de achterkant van het lichaam, boven de taille en net onder de ribbenkast. Het kan helpen bij het reguleren van de functies van de drie verwarmers (bovenste, middelste en onderste) en de spijsvertering. Schraap dit punt met de strookmethode.
 • Zhongwan (中脘, CV-12): Dit punt bevindt zich in het midden van de buik, ongeveer vier vingerbreedtes boven de navel. Het staat bekend om zijn rol bij het versterken van de maag- en miltenergie en het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Schraap vanaf dit punt met de strookmethode naar het Qihai punt.
 • Qihai (气海, CV-6): Dit punt bevindt zich ongeveer anderhalve vingerbreedte onder de navel en kan helpen bij het stimuleren van de spijsvertering en het vergroten van de eetlust.
 • Tianshu (天枢, ST-25): Dit punt bevindt zich op de buik, ongeveer twee vingerbreedtes aan weerszijden van de navel. Het kan helpen bij het reguleren van de spijsvertering en het verlichten van spijsverteringsongemakken.
 • Zhangmen (章门, LR-13): Dit punt bevindt zich aan de zijkant van de ribbenkast, net onder de tepellijn. Het kan helpen bij het reguleren van de spijsvertering en het verlichten van een opgeblazen gevoel.
 • Zusanli (足三里, ST-36): Dit punt bevindt zich net onder de knie, aan de buitenkant van het scheenbeen. Het staat bekend om zijn rol bij het stimuleren van de spijsvertering en het vergroten van de eetlust. Gebruik de strookmethode of de kneedmethode.
 • Gongsun (公孙, SP-4): Dit punt bevindt zich op de voet, aan de binnenkant van de enkel, ongeveer vier vingerbreedtes boven de enkelbot. Het kan helpen bij het reguleren van de spijsvertering en het verminderen van spijsverteringsklachten. Gebruik de strookmethode of de kneedmethode.