Behandeling van hartkloppingen en een gebrek aan adem volgens de TCM

red heart shaped sunglasses

Behandeling van hartkloppingen en een gebrek aan adem volgens de TCM

In de vorige blog in de reeks over Gua Sha heb je kunnen lezen bij welke klachten Gua Sha zou kunnen helpen. In deze blog gaan we specifiek in op de klacht, hartkloppingen en een gebrek aan adem. We bespreken hierbij de volgende onderwerpen:

 • Hoe de TCM hartkloppingen en een gebrek aan adem beschouwd
 • Welke gebieden je zou kunnen behandelen met Gua Sha bij hartkloppingen en een gebrek aan adem
 • Welke acupressuurpunten je zou kunnen behandelen met Gua Sha bij hartkloppingen en een gebrek aan adem

Indien klachten serieus zijn (aanhoudend en/of ernstig) dan dien je uiteraard altijd naar een huisarts te gaan. Gua Sha dient niet als vervanging voor een medische behandeling.

Hoe beschouwt de TCM de klacht, hartkloppingen en een tekort aan adem

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) worden hartkloppingen waarbij je een tekort aan adem hebt vaak beschouwd als een symptoom van een onderliggende disbalans in het lichaam. Deze symptomen kunnen verschillende TCM-patronen weerspiegelen, afhankelijk van de specifieke kenmerken en bijkomende symptomen die de persoon ervaart. Enkele veelvoorkomende TCM-patronen die hartkloppingen en kortademigheid kunnen veroorzaken, zijn onder meer:

 • Qi-deficiëntie: Dit patroon ontstaat wanneer er een tekort is aan Qi, de vitale levensenergie. Het kan zich manifesteren als hartkloppingen in combinatie met kortademigheid, vermoeidheid, zwakte en bleekheid. Qi-deficiëntie kan het gevolg zijn van chronische stress, slechte voeding of andere factoren die de energieproductie in het lichaam verstoren.
 • Yin-deficiëntie met leegte-vuur: Dit patroon ontstaat wanneer er een tekort is aan Yin-energie (koelende, voedende energie) in het lichaam, wat leidt tot een opwarmingseffect of “vuur”. Het kan zich uiten als hartkloppingen, opvliegers, dorst, en kortademigheid die erger wordt bij inspanning. Dit patroon wordt vaak geassocieerd met hormonale veranderingen, zoals de menopauze.
 • Bloed-deficiëntie: Dit patroon ontstaat wanneer er een tekort is aan bloed, wat kan leiden tot hartkloppingen en kortademigheid. Andere symptomen kunnen zijn duizeligheid, bleekheid en een zwakke pols. Bloed-deficiëntie kan voorkomen bij mensen met bloedarmoede of chronische bloedverlies.
 • Lever-Qi-stagnatie: Dit patroon treedt op wanneer de leverenergie niet goed stroomt en zich ophoopt. Het kan hartkloppingen veroorzaken, evenals gevoelens van frustratie, prikkelbaarheid en een strak gevoel in de borst.

De behandeling van hartkloppingen en kortademigheid in de TCM richt zich op het aanpakken van de onderliggende disbalans. Hartkloppingen en een tekort aan adem worden geassocieerd met cardiovasculaire ziektes. Daarom moet je deze waarschuwingssignalen serieus nemen. Zorg dat je tijdig contact opneemt met een arts/dokter wanneer je last hebt van deze symptomen zodat je kan voorkomen dat dit leidt tot cardiovasculaire ziektes en om ernstige hartproblemen uit te sluiten.

Wanneer jouw arts de klacht nog niet ernstig genoeg vind, kan je zelf behandelen met Gua Sha en/of contact opnemen met een TCM-beoefenaar. Een TCM-beoefenaar kan je helpen door onder meer het voorschrijven van specifieke kruidenformules, acupunctuur, dieet- en levensstijlaanpassingen en Gua Sha. Het is belangrijk om een gekwalificeerde TCM-beoefenaar te raadplegen om de juiste diagnose en behandeling te krijgen op basis van jouw specifieke symptomen en TCM-patroon.

Indien je er voor kiest om zelf met Gua Sha te behandelen, dan kan je dat als volgt doen:

Te behandelen gebieden met Gua Sha bij hartkloppingen en een tekort aan adem

Bij het gebruik van Gua Sha om hartkloppingen en kortademigheid te behandelen, is het belangrijk om te begrijpen dat Gua Sha een aanvullende therapie is en geen vervanging voor medische zorg bij ernstige hartproblemen. Als je last hebt van aanhoudende hartkloppingen en ernstige kortademigheid, raadpleeg dan onmiddellijk een medische professional voor een grondige evaluatie en behandeling.

Dat nogmaals gezegd hebbende, als je Gua Sha als aanvullende therapie wilt proberen, kun je specifieke gebieden schrapen om de ontspanning te bevorderen, stress te verminderen en de circulatie te verbeteren. Hier zijn enkele gebieden die je kunt overwegen:

 • Hartgebied: Begin met zachte, lichte schraapbewegingen over het gebied van het hart op de borst. Dit moet heel voorzichtig en oppervlakkig gebeuren, aangezien het hart een zeer gevoelig orgaan is. Het doel is ontspanning en het bevorderen van een gevoel van rust.
 • Nek en schouders: Schraap voorzichtig over de zijkanten van de nek en de schouders om spanning in dit gebied te verminderen. Gespannen spieren kunnen bijdragen aan hartkloppingen en kortademigheid.
 • Bovenrug: Schraap over de bovenrug, tussen de schouderbladen. Dit kan helpen om spanning te verminderen en de algehele circulatie te bevorderen.
 • Middenrug en onderrug: Schrapen in de midden- en onderrug kan helpen om de energie in het lichaam te balanceren en kan gunstig zijn voor mensen die last hebben van stress die hartkloppingen kan veroorzaken.

Te behandelen acupressuurpunten met Gua Sha bij hartkloppingen en een tekort aan adem

De acupressuurpunten die je kan behandelen met Gua Sha bij hartkloppingen en een tekort aan adem zijn:

 • Jueyinshu (厥阴俞, BL-14): Dit punt bevindt zich aan de bovenrug, direct boven het hartgebied. Het kan worden gestimuleerd om hartkloppingen te verminderen en de circulatie te verbeteren. Gebruik de strookmethode.
 • Xinshu (心俞, BL-15): Dit punt bevindt zich aan de bovenrug, recht boven het hartgebied. Het kan worden gestimuleerd om het hart te kalmeren en de circulatie te verbeteren. Gebruik de strookmethode.
 • Gaohuang (膏肓, BL-43): Dit punt bevindt zich aan de bovenrug, iets lager dan de borstwervel T2. Het staat bekend om zijn effecten op het hart en kan helpen bij het verminderen van hartkloppingen. Gebruik de strookmethode.
 • Shentang (神堂, CV-8): Dit punt bevindt zich op de buik, in de middellijn tussen de navel en het borstbeen. Het kan worden gestimuleerd om hartkloppingen te verminderen en de balans van energie in het bovenlichaam te herstellen. Gebruik de strookmethode.
 • Danzhong (胆中, CV-17): Dit punt bevindt zich in het midden van de borst, in lijn met het hartgebied. Het kan worden gestimuleerd om het hart te kalmeren en de energiestroom in het borstgebied te bevorderen. Gebruik de enkele hoek methode.
 • Juque (巨闕, CV-14): Dit punt bevindt zich in het midden van de borst, iets boven het hartgebied. Het kan worden gestimuleerd om het hart te kalmeren en de circulatie te bevorderen. Gebruik de enkele hoek methode.
 • Taiyuan (太渊, LU-9): Dit punt bevindt zich op de pols, aan de radiale zijde van de palmzijde van de pols. Het kan worden gestimuleerd om de energiestroom in de longen te verbeteren en de ademhaling te ondersteunen. Gebruik de strookmethode of de vingerhoedmethode.
 • Neiguan (内关, PC-6): Dit punt bevindt zich aan de binnenkant van de onderarm, tussen de pezen van de onderarm. Het staat bekend om zijn kalmerende effecten op het hart en kan helpen bij het verminderen van hartkloppingen en angst. Gebruik de strookmethode of de vingerhoedmethode.