Behandeling en onderhoud van Fascia

man working out

Behandeling en onderhoud van Fascia

In de vorige blogs heb je meer kunnen lezen over wat Fascia is volgens de Westerse geneeskunde en hoe de drie grootste Oosterse geneeskundes over Fascia denken. In deze blog zullen we het hebben over hoe je het fascia kan behandelen en onderhouden. Hierbij worden de volgende onderwerpen besproken:

 • Behandeling en onderhoud van Fascia met Schrapers
 • Beweging en stretching voor onderhoud van Fascia
 • Hydratatie en voeding voor Fascia.

Behandeling en onderhoud van Fascia met Schrapers

Schrapers, zoals die worden gebruikt in technieken zoals Gua Sha en IASTM (Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization), kunnen effectief worden ingezet om het fascia te behandelen en de gezondheid ervan te bevorderen. Hier zijn enkele manieren waarop schrapers het fascia kunnen behandelen:

 • Stimulatie van Doorbloeding: Schrapers worden over de huid bewogen met zachte tot matige druk. Deze beweging stimuleert de doorbloeding in de fasciale lagen. Verbeterde doorbloeding betekent dat meer zuurstof en voedingsstoffen beschikbaar zijn voor de fasciale cellen, wat de gezondheid en het herstel van het weefsel bevordert.
 • Losmaken van Verklevingen: Verklevingen in het fasciale weefsel kunnen de beweging beperken en pijn veroorzaken. Schrapers kunnen worden gebruikt om deze verklevingen voorzichtig los te maken. De schraapbeweging helpt om verklevingen te breken en de fasciale lagen te herstellen naar een soepelere toestand.
 • Verminderen van Spanning: Door de druk en de schraapbeweging kunnen schrapers helpen bij het verminderen van spanning in de fasciale lagen. Dit kan verlichting bieden aan mensen met gespannen spieren en fascia, wat vaak gepaard gaat met pijn en bewegingsbeperkingen.
 • Bevorderen van Collageensynthese: De stimulatie van schrapers kan de productie van collageenvezels in het fasciale weefsel bevorderen. Collageen is een essentieel eiwit voor de structuur en sterkte van fascia. Een toename van collageenproductie kan bijdragen aan een gezonder en veerkrachtiger fascia.
 • Verbetering van Lymfedrainage: De beweging van schrapers kan de lymfedrainage verbeteren. Dit helpt bij het afvoeren van gifstoffen en afvalstoffen uit de fasciale lagen, wat ontsteking kan verminderen en het herstel kan versnellen.
 • Pijnverlichting: Het gebruik van schrapers kan helpen bij het verminderen van pijnlijke triggerpoints en knopen in de fascia. Dit kan leiden tot verlichting van chronische pijnklachten.
 • Verbetering van Flexibiliteit en Mobiliteit: Het regelmatig gebruik van schrapers kan de flexibiliteit en mobiliteit van spieren en fascia vergroten. Dit is vooral gunstig voor atleten en mensen met bewegingsbeperkingen.

Het is belangrijk op te merken dat schrapers voorzichtig en met de juiste technieken moeten worden gebruikt om letsel te voorkomen. Beoefenaars die gespecialiseerd zijn in Gua Sha en IASTM zijn getraind om de juiste druk en technieken toe te passen om de gezondheid van fascia te bevorderen.

Daarnaast moet individuele gevoeligheid en tolerantie in overweging worden genomen bij het gebruik van schrapers, omdat sommige mensen gevoeliger kunnen zijn voor de behandeling dan anderen. Overleg altijd met een getrainde professional voordat u schrapers zelf gebruikt, vooral als u specifieke gezondheidsproblemen heeft. Het juiste gebruik van schrapers kan echter aanzienlijke voordelen bieden voor de gezondheid van het fascia en het algehele welzijn.

Beweging en stretching voor onderhoud van Fascia

Regelmatige beweging en stretching zijn cruciale elementen voor het behoud en de bevordering van de gezondheid van het fascia, het uitgebreide bindweefselnetwerk dat ons lichaam doordringt. Hier volgen enkele manieren waarop beweging en stretching de fasciale gezondheid ondersteunen:

 • Verhoogde Doorbloeding: Beweging verhoogt de bloedcirculatie in het lichaam, waaronder de fasciale lagen. Verbeterde doorbloeding zorgt voor een efficiëntere toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen in het fasciale weefsel en helpt bij het afvoeren van afvalstoffen. Dit bevordert de algehele gezondheid en flexibiliteit van het fascia.
 • Verlenging van Fascia: Stretching en beweging, zoals yoga en pilates, kunnen fascia helpen om elastischer te worden. Dit maakt het gemakkelijker voor het fasciale weefsel om uit te rekken en samen te trekken, wat essentieel is voor beweging en flexibiliteit. Regelmatig strekken kan helpen bij het voorkomen van verklevingen en spanningen in fascia.
 • Onderhoud van Range of Motion (Bewegingsbereik): Door regelmatig te bewegen en te stretchen, behoudt u uw bewegingsbereik in gewrichten en spieren. Een gezond fascia ondersteunt een goede mobiliteit en helpt bij het handhaven van een gezonde lichaamshouding.
 • Verlichting van Spanning: Beweging kan spanning in spieren en fascia verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van strakke of pijnlijke gebieden in het fasciale weefsel. Dit is vooral gunstig voor mensen die last hebben van spanning-gerelateerde pijnklachten.
 • Preventie van Verklevingen: Het bewegen van het lichaam en het stretchen van spieren en fascia helpt bij het voorkomen van verklevingen, wat de vorming van knopen en pijn kan verminderen. Dit is belangrijk voor mensen die herstellen van blessures of operaties.
 • Stressvermindering: Beweging en stretching zijn effectieve manieren om stress te verminderen, en stress kan een negatieve invloed hebben op fasciale gezondheid. Ontspanning en stressvermindering dragen bij aan een gezond fascia.
 • Verbeterde Spierfunctie: Beweging en stretching ondersteunen een goede spierfunctie, en gezonde spieren zijn nauw verbonden met gezond fascia. Sterke en goed functionerende spieren helpen fasciale spanning te verminderen.

Het is belangrijk op te merken dat de sleutel tot het behoud van gezonde fascia een regelmatige en consistente oefen- en stretchroutine is. Variërende oefeningen en het betrekken van verschillende spiergroepen zorgen voor een algehele gezonde fasciale structuur. Bovendien moet u bij het stretchen voorzichtig zijn en zich bewust zijn van uw lichaam om overbelasting en blessures te voorkomen.

Fascia reageert goed op geleidelijke veranderingen en consistentie, dus het is belangrijk om geduldig te zijn en uw bewegings- en stretchingroutine aan te passen aan uw individuele behoeften en comfortniveaus. Het beoefenen van beweging en stretching als onderdeel van een gezonde levensstijl kan aanzienlijk bijdragen aan het behoud en de verbetering van de gezondheid van het fascia.

Hydratatie en voeding voor Fascia

Hydratatie en voeding spelen een essentiële rol in het behoud van gezonde fascia. Fascia bestaat voor een groot deel uit collageen, een eiwit dat structuur en sterkte aan bindweefsel geeft. Om de gezondheid van fascia te behouden en te ondersteunen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan zowel hydratatie als voeding:

Hydratatie:

 • Water voor Collageenproductie: Collageenvezels in fascia bestaan voor een groot deel uit water. Voldoende hydratatie is essentieel om de collageenproductie te ondersteunen en de structuur van fascia intact te houden.
 • Elasticiteit van Fascia: Een goed gehydrateerd lichaam behoudt de elasticiteit van fascia, waardoor het beter kan uitrekken en samentrekken. Dit is cruciaal voor soepele beweging en het voorkomen van verklevingen en spanningen.
 • Afvoeren van Afvalstoffen: Hydratatie ondersteunt ook de lymfedrainage, wat helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en gifstoffen uit de fasciale lagen. Een efficiënt lymfestelsel draagt bij aan een gezonde fascia.

Voeding:

 • Eiwitten: Collageen, het belangrijkste eiwit in fascia, wordt gevormd uit aminozuren. Het consumeren van eiwitrijk voedsel, zoals mager vlees, vis, eieren en plantaardige eiwitbronnen zoals bonen en noten, kan bijdragen aan de collageensynthese.
 • Vitamine C: Vitamine C is essentieel voor de productie van collageen. Voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, bessen, paprika en broccoli bevatten vitamine C en kunnen helpen bij het behoud van gezonde fascia.
 • Omega-3 Vetzuren: Ontstekingsremmende omega-3 vetzuren, die worden aangetroffen in vette vis zoals zalm en makreel, evenals in lijnzaad en walnoten, kunnen bijdragen aan het verminderen van ontstekingen in fascia.
 • Antioxidanten: Antioxidantrijke voedingsmiddelen, zoals bessen, groene thee en donkere bladgroenten, helpen bij het verminderen van oxidatieve stress in fascia, wat kan bijdragen aan gezonde bindweefsels.
 • Mineralen en Sporenelementen: Calcium, magnesium en zink zijn mineralen die belangrijk zijn voor de gezondheid van fascia. Voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, groene bladgroenten en volle granen bevatten deze voedingsstoffen.

Het is belangrijk op te merken dat een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet, samen met voldoende hydratatie, de sleutel is tot het behoud van gezonde fascia. Daarnaast is het vermijden van overmatig gebruik van suiker en verwerkte voedingsmiddelen gunstig, omdat deze ontstekingen kunnen bevorderen die de gezondheid van fascia kunnen beïnvloeden.

Dit is alweer de laatste blog in de Fascia reeks. Er zullen ook nog reeksen komen over Gua Sha en IASTM opzich zodat je meer kan leren over deze twee fascinerende methodes om het fascia te behandelen.