Wij zijn van mening dat theoretische kennis gratis moet zijn. Dat is het in principe ook, gezien je tegenwoordig alles wel kan vinden op Google. Echter is deze informatie vaak niet goed gesorteerd en/of volledig. Daarom bespreken wij in onze blogs uitgebreid bepaalde onderwerpen zodat je hier een volledig beeld van kan krijgen. Dit doen we in simpele taal, zonder het gebruik van al te veel vaktermen zodat onze blogs voor iedereen begrijpelijk zijn. Wij hebben deze kennis vergaard in onze zoektocht naar ‘gezondheid’. Na zelf veel pijn te hebben gehad vanwege een hoge werkdruk, verkeerde houding en een verwaarlozing van onze gezondheid zijn we gefascineerd geraakt door dit onderwerp. En dan met name naar hoe wij dit zelf konden verbeteren met ‘simpele’ aanpassingen en het gebruiken van tools. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de oprichting van Got Sha.
In deze blog reeks zullen we het hebben over het onderwerp Fascia. We sluiten af met verschillende methodes waarmee je (zelf) jouw fascia kan verbeteren. Deze blogreeks is ook interessant voor professionals en therapeuten die zich verder willen verdiepen in de theorie van dit onderwerp. De informatie uit deze blogs is samengesteld uit de informatie die wij zelf hebben opgedaan van de verschillende opleidingen die we hebben genoten op dit gebied, vakliteratuur en openai. Praktijk kennis wordt in onze blogs vrijwel niet geboden. We raden aan om hiervoor een cursus / opleiding te doen zodat je leert om deze theoretische kennis in de praktijk uit te voeren. Indien van toepassing zullen we vermelden waar je deze praktijk kennis kan opdoen.
Fascia, vaak over het hoofd gezien in de anatomie, is een fascinerend en essentieel onderdeel van ons lichaam. Het bindweefselnetwerk doordringt ons van top tot teen en heeft een impact op onze fysieke gezondheid en welzijn. In deze uitgebreide verkenning duiken we dieper in de wereld van fascia. We zullen de structuur en functies ervan bespreken, de relatie met verschillende lichaamssystemen onderzoeken en de invloed van schrapers, zoals gebruikt in Gua Sha en IASTM, ontrafelen in een aantal blogs. De blogs zijn genummerd zodat je ze op de juiste volgorde kan lezen.
Na het lezen van deze blogreeks zal je beter begrijpen wat fascia is en wat het doet in ons lichaam. Tevens ben je in staat om jezelf en andere te helpen, al dan niet volledig zelf, al dan niet door te begrijpen welke therapeut jou hier het beste bij kan ondersteunen.
Hieronder een overzicht van de verschillende blogs over dit fascinerende onderwerp. De Blog titels zijn directe links naar de desbetreffende blogs toe.
Fascia – Een inleiding in dit fascinerende onderwerp
In deze blog zal worden besproken wat Fascia is en hoe de structuur van Fascia is.
De Functies van Fascia
In deze blog zullen de functies van Fascia worden besproken. In het kort:
- Structurele ondersteuning
- Faciliteren van beweging
- Krachtoverdracht
- Lichaamsbewustzijn
- Bescherming bieden
- Zorgen voor een goede doorbloeding
- Lymfedrainage
- Communicatienetwerk
- Hydratatie en voeden
- Genezing en herstel
Fascia en Gezondheid
Fascia in relatie tot onze gezondheid. In deze blog bespreken we de volgende onderwerpen:
- Fascia en Pijn
- Fascia en Blessureherstel
- Houding en Beweging
- Algehele Welzijn en Vitaliteit
Fascia en Lichaamssystemen
In de blog over Fascia en de diverse Lichaamssystemen hebben we het over de relatie tussen Fascia en deze systemen. De volgende systemen zullen we behandelen:
- Musculoskeletaal Systeem
- Zenuwstelsel
- Cardiovasculair Systeem
- Lymfestelsel
- Orgaansystemen
- Hormonaal Systeem
- Immuunsysteem
Fascia volgens de drie grootste Oosterse visies op geneeskunde
In deze blog zullen we de visie van de drie grootste Oosterse visies op geneeskunde (TCM, Ayurveda en TTG) op fascia onderzoeken. Daarnaast zullen we bespreken wat de diverse therapievormen uit deze geneeskundes voor invloed hebben op ons fascia.
Behandeling en Onderhoud van Fascia
In de laatste blog uit deze serie over Fascia zullen we het hebben over het onderhouden van het Fascia met schrapers (Gua Sha en IASTM). Daarnaast ook andere manieren waarop we het Fascia gezond kunnen houden met bijv. Stretchen, Beweging en Voeding.